‘Uitvoeringsprogramma stikstof wordt een uitdaging voor Provincie Fryslân’
Bijna twee jaar na de uitspraak van de Raad van State, waarmee de PAS buiten werking gesteld werd, lag er een startnotitie stikstof op het bordje van Provinciale Staten in Fryslân. De nieuwe stikstofwet is recent door de Tweede Kamer aangenomen en nu ligt de bal bij de Provincies om tot uitvoering te komen. Wat we er ook van vinden, de wet moet nu worden uitgevoerd en tegelijk uitzicht en duidelijkheid bieden aan de landbouw. Dit is zeker noodzakelijk voor de bedrijven die een PAS melding hebben gedaan of nog helemaal niet over een NB vergunning beschikken.
Jammer
CDA Fryslân vindt het jammer dat de depositie op de Natura2000 gebieden en de gewenste algehele reductie van de stikstofemissie beide in de wetgeving geperst moesten worden. Wanneer deze twee uit elkaar waren gehaald, had de gewenste vergunningverlening sneller op gang kunnen komen en zijn effecten van gebiedsaanpak beter te herleiden. Door de knip konden dan op termijn meetgegevens meegenomen worden, om een betere afweging te maken over de algemene reductie van de stikstofemissie. Een vraagstuk dat betrokken moet worden bij andere belangrijke onderwerpen, zoals onder andere de omslag naar duurzame energie en de algehele vermindering van CO2 uitstoot. Een vraagstuk dat dus niet alleen over landbouw gaat. Fryslân wil in ieder geval eerst alleen met de bronmaatregelen aan de slag. De gedeputeerde wilde op onze vraag ook toezeggen dat de Kritische Depositiewaarde (KDW) integraal moet worden benaderd, dus ook met ecologische oplossingen. De Programmatische aanpak Stikstof was ooit ook zo bedoeld.
Geen actuele kaarten
Terug naar de startnotitie stikstof, die een richting moet geven aan het uitvoeringsprogramma stikstof, dat deze zomer verwacht wordt. Daar ligt nog wel een grote uitdaging voor de Provincie. Een dag voor het debat in de Staten werd duidelijk dat er nog geen actuele kaarten en cijfers zijn. De gegevens zouden nog moeten worden aangepast aan nieuwe kennis en nieuw beleid. Voor ons een onthutsende constatering: je moet er toch van uit kunnen gaan dat berekeningsprogramma’s gemaakt zijn om veranderingen gemakkelijk door te voeren? In datzelfde licht, eerder dit jaar zagen we dat er - tegen de wens van de Staten in - nieuwe stikstofgevoelige natuur op kaarten ingetekend is en dat er zoekgebieden zijn toegevoegd. Samen met de VVD, Forum en Lijst Goudzwaard wachten we nog op antwoorden op vragen hierover aan de gedeputeerde.
In Fryslân zijn er gelukkig op dit moment geen grote bouwprojecten die de vergunningverlening extra lastig maken en een grote claim leggen op stikstof uit de landbouw. Overigens, landbouwgrond moet ons inziens ook landbouwgrond blijven, zo nodig met de nodige financiële middelen voor een bedrijfsaanpassing. Het CDA vindt dat het rijk verantwoordelijk is voor de kosten die het afschieten van de PAS met zich meebrengen. Ook het legaliseren van de PAS melders is een verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid. Het ministerie van LNV komt met een juridisch sluitende oplossing vóór 2023. Wel kan de provincie een rol hebben in uitzonderlijke knelgevallen. Het CDA vraagt de Provincie om te blijven aandringen bij het rijk op spoed, zeker nu de gegevens van de PAS melders en de bedrijven zonder vergunning op straat komen te liggen.
Minimale landelijke doelen
CDA Fryslân vindt het belangrijk dat de Provincie zich conformeert aan de minimale landelijke doelen voor wat betreft de stikstofreductie. We gaan niet verder dan rijksbeleid, waar op dit moment zelfs waarschijnlijk nog onvoldoende middelen voor beschikbaar zijn.
Er is nog veel onduidelijk over het proces en de uitkomsten voor boeren, zeker voor bedrijven grenzend aan de Natura2000 gebieden. De Staten hebben nu de eerste richting aangegeven, waar ze kozen voor geen hogere ambitie dan het Rijk en alleen stappen zetten wanneer er rijksmiddelen voor zijn. Daarnaast geen generieke maatregelen maar de focus op een gebiedsgerichte aanpak (op basis van vrijwilligheid) en het Rijk vergen op een snelle oplossing voor de PAS melders.
Tekst: Anne Schelhaas
Beeld: Anne Schelhaas