Resultaten GLB Pilot ‘Hoe? Zo!’
Maatregelen GLB-pilot goed inpasbaar in bedrijfsvoering

De agrarische collectieven Noardlike Fryske Wâlden, Groningen West en Midden Groningen hebben samen de GLB-pilot ‘Hoe? Zo’ uitgevoerd. Doel van de pilot is voorbereidend praktijkonderzoek te doen voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) dat vanaf 2023 gaat veranderen.
96% van de 71 uitvoerende deelnemers heeft het evaluatieformulier ingevuld. Dat levert waardevolle feedback op, zegt Janneke van der Velde, projectleider bij Collectief Groningen West. “Onze begeleidende rol bij het toepassen van puntensysteem en de uitvoering van veldmaatregelen wordt door de boeren positief beoordeeld. Dat ondanks dat veel bijeenkomsten en excursies niet door konden gaan door de coronacrisis.” De deelnemers misten onder andere (veld)bijeenkomsten, tips voor beheer en extra begeleiding bij het zaaien.
Een ander punt dat haar tot tevredenheid stemt, is de reactie van de deelnemers over de maatregelen voor het verbeteren van de biodiversiteit om zo te kunnen voldoen aan de nieuwe GLB-eisen. “Die maatregelen noemen ze praktisch goed inpasbaar op hun bedrijf en ook eenvoudig uitvoerbaar. ”Dit is volgens Van der Velde ook dankzij de boerendenktank die goed werk heeft verricht bij het opstellen van de maatregelen. In een eerder artikel op Veldpost vertelden drie boeren over welke maatregelen ze namen binnen de pilot en hoe die bevielen.
Puntensysteem
Binnen de pilot is gewerkt met een puntensysteem. “Dat puntensysteem heeft onder andere tot doel boeren te stimuleren beheermaatregelen in samenhang met elkaar uit te voeren op die plekken waar ze het meest effectief zijn. Hiervoor kunnen ze bonuspunten en daarmee een hogere beloning verdienen voor de geleverde diensten.” Volgens de projectleider blijkt over het algemeen dat de deelnemers wel willen meewerken aan een betere aansluiting van de maatregelen, vooral als het ook binnen hun eigen bedrijfsvoering past.
Daarnaast is deelnemers gevraagd welke rol ze in de toekomst zien voor het collectief bij de uitvoering van de maatregelen. Een belangrijke uitkomst is volgens Van der Velde dat veel boeren aangeven dat de controle op het uitvoeren van de maatregelen bij de collectieven mag komen te liggen. Over het algemeen lijkt het dat de akkerbouwers een lichtere rol wenselijk vinden en melkveehouders een intensieve begeleiding prefereren.
Landelijke invulling
De uitkomsten van de enquête van de GLB-pilot worden verwerkt in een eindrapportage die wordt aangeboden aan het koepelproject van de gezamenlijke GLB-pilots, waarin BoerenNatuur en LTO Nederland samenwerken. Vervolgens gaat het rapport naar het ministerie van LNV, de provincies en waterschappen. Dat zijn de schrijvers van het Nationaal Strategisch Plan, die adviseren over de Nederlandse invulling voor het toekomstige GLB. Uiteindelijk zal Brussel dit plan moeten goedkeuren.