Aanpak Stikstof Flevoland: Ontwikkeling mogelijk maken
Om een nieuwe balans te ontwikkelen bevat de Aanpak Stikstof stappen om economische ontwikkeling mogelijk te maken en daarnaast structureel de stikstofuitstoot te verminderen. Hiervoor stelt de provincie 2,5 miljoen euro beschikbaar. „Ik maak mij sterk voor deze aanpak”, aldus Gedeputeerde Harold Hofstra. „Het is een uiterst complex probleem waar geen makkelijke oplossingen voor handen zijn, maar waar ik wel vol inzet op ruimte voor de toekomst en economie van Flevoland. Wat mij betreft is tijd om wat op papier staat in de praktijk te brengen.”
Korte en lange termijn
Op de korte termijn gaat de provincie Flevoland een interprovinciale stikstofbank oprichten en is extern salderen mogelijk. Hiermee wil de provincie ruimte creëren om vergunningen te verlenen voor de bouw van huizen, uitbreiding van bedrijven en belangrijke economische projecten voor Flevoland zoals de Maritieme Servicehaven Noordelijke Flevoland en de Floriade. Ook wil de provincie zo snel mogelijk ruimte maken voor het legaliseren van PAS-melders.
Op de lange termijn wil de provincie de stikstofoverlast op natuur in 2035 fors beperken met zo’n 74 procent, zoals ook landelijk is vastgelegd. Daarvoor wil Flevoland een gebruik maken van een gebiedsgerichte aanpak. De provincie start een aantal gebiedsprocessen waarbij in vier thematafels met ondernemers en experts wordt gekeken naar maatregelen voor een specifieke sector. De thema’s zijn veeteelt, akkerbouw, grond en bouw.
Ondernemers wordt gevraagd actief mee te denken in de stikstofaanpak. Op dit moment vraagt provincie Flevoland boeren via een enquête naar hun afwegingen over het toepassen van stikstofreducerende maatregelen.
Geen Natura 2000-gebieden
Bijzonder aan de Flevolandse situatie is het feit dat er geen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in de provincie zitten. Maar stikstof uit Flevoland heeft wel invloed op de natuurgebieden de Veluwe, de Wieden en Weerribben en het Naardermeer. Door de grote afstand tot die stikstofgevoelige gebieden heeft het volgens de provincie geen zin om bedrijven in Flevoland te verplaatsen.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Flevoland