Pogingen om stikstofwet te stoppen hebben niet gewerkt; Eerste Kamer stemt voor.
Deze leden gaven daarmee geen gehoor aan een oproep op het laatste moment van de NVM om tegen de wet te stemmen, of aan een FDF-video met dezelfde boodschap. 9 maart is het erop of eronder", meldde de actiegroep - het werd dus eronder.
PVV-Kamerlid Marjolijn Faber probeerde de stemming nog uit te stellen met een tweetal moties, waarin ze vroeg om verdere onderbouwing van de Standard Data Forms (de documenten waarmee Nederland aan Brussel rapporteert over de staat van Natura 2000-gebieden te rapporteren), en om niet voor het wetsvoorstel te stemmen voordat die onderbouwing er kwam. Maar een meerderheid van de Eerste Kamer vond de onderbouwing van deze documenten voldoende.
Moties van PvdD-senator Nico Koffeman om de PAS-meldingen van Lelystad Airport niet te honoreren, en het vliegveld dus niet hetzelfde te behandelen als ‘normale’ PAS-melders, worden volgende week in stemming gebracht. Maar deze moties waren geen belemmering voor de behandeling van de wet zelf.
175 miljoen euro voor boeren
De regering laat in een persbericht weten dat met deze wet de natuur sterker wordt en de stikstofdepositie omlaag gaat. „Uitgangspunt is eerst stikstofruimte winnen, en dan pas weer beperkt uitgeven aan maatschappelijke en economische activiteiten." Voor de landbouw zou de wet de omslag zijn naar een toekomstbestendige kringlooplandbouw met zo min mogelijk emissies. De regering stopt hiervoor 175 miljoen euro in een Omschakelprogramma Duurzame Landbouw, waarmee het boeren wil helpen te investeren in duurzame stallen, veevoer met lagere eiwitgehaltes en betere mestaanwending. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor boeren die willen stoppen.