Fryslân wil in gesprek met boeren over zorgplicht weidevogels
Vorige maand stelde Gedeputeerde Staten het ontwerp van de provinciale Omgevingsverordening vast. Tot en met 12 april kan iedereen een zienswijze indienen bij Gedeputeerde Staten van Fryslân. Later dit jaar bespreken de Provinciale Staten de plannen nog.
Duidelijker
Volgens de provincie worden er geen nieuwe regels aan de boeren opgelegd, maar oude afspraken duidelijker uitgewerkt en opgenomen in de nieuwe Omgevingsverordering. 'De zorgplicht bestaat al vijftien jaar en staat bijvoorbeeld ook in de Wet natuurbescherming en de Weidevogelnota 2014 - 2020. Voorheen waren boeren dus ook al verplicht om aan te kunnen tonen dat ze niet opzettelijk vogels, nesten of eieren vernielden of beschadigden', schrijft de provincie in een persbericht.
De provincie geeft toe dat de afspraken nu 'steviger worden geformaliseerd'. 'Dat houdt in dat het verplicht is om vóór het uitvoeren van maatregelen op het land, te controleren of er weidevogelnesten of -kuikens zijn. Als er nesten of kuikens in het land zijn, is het nodig dat de boer preventieve maatregelen neemt om de nesten en kuikens te beschermen. Bijvoorbeeld door het laten staan van gras rond de nesten. Pas als zulke maatregelen getroffen zijn, kan de boer aan het werk in het land.'
Nodig
Boeren mogen het land zelf controleren, maar kan ook de hulp inroepen van een vogelwachter. Dat boeren altijd afhankelijk zijn van een vogelwachter, klopt volgens de provincie dus niet. 'De zorgplicht draagt bij aan het doel om het aantal weidevogels in Fryslân weer toe te laten nemen. Ondanks alle geweldige inzet van de partners in het veld, is het aantal weidevogels in de afgelopen jaren toch sterk afgenomen. Naast het tegengaan van predatie van nesten en kuikens en het verbeteren van het leefgebied van weidevogels, is het nodig ook te kijken naar de bescherming van nesten en kuikens tijdens het bewerken van het land of de beweiding met vee.'
Protest
Boeren protesteerden woensdag 10 maart tegen de plannen van de provincie. Met trekkers trokken ze langs het provinciehuis, waar ze symbolisch paaseitjes neerlegden. Boeren noemen de nieuwe omgevingsverordening onrealistisch. Ook de Friese politieke partijen Christenunie en CDA hebben zorgen over de aangescherpte afspraken.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Provincie Friesland
Bron: Provincie Friesland