Onthutste reacties op berichtgeving toekomst kalverhouderij
Volgens de NOS is ‘de Scenariostudie Kalverketen’ opgesteld in opdracht van demissionair minister Schouten, door drie particuliere onderzoekbureaus onder begeleiding van negen ambtenaren van het ministerie en één van het Planbureau voor de Leefomgeving. De NOS zou in het bezit zijn van een conceptversie van eind januari. De omroep zegt dat het definitieve rapport eind deze maand naar de Tweede Kamer gaat.
Samenvattend worden er drie toekomstscenario’s geschetst: een scenario waarbij melkveehouders de opfok en het afmesten van stierkalveren volledig op zich nemen, een scenario waarbij de kalveren drie maanden op het melkveebedrijf blijven en een zogenoemd ‘kringloopscenario’, waarbij kalveren maximaal 100 kilometer getransporteerd worden en kalverhouders niet meer in één keer een groep kalveren mag opzetten.
Opvallend is dat er geen financieel-economische consequenties zijn doorgerekend. Volgens de NOS komt dit omdat belangenorganisaties van kalverhouders geen bedrijfsgegevens wilden delen. „Ze kregen tijdens gesprekken met de onderzoekers onvoldoende vertrouwen in het rapport.”
Reactie sector
De melkveehouderij- en kalversector reageert onthutst. LTO, NAJK, NZO, Vee&Logistiek en de branche-organisatie voor de kalversector SBK komen met een gezamenlijke reactie: „De denkrichtingen zoals geschetst in de berichtgeving liggen heel ver van de praktijk af. Het is een oefening van extremen en de economische uitwerking mist, niet alleen voor de kalverketen maar zeker ook voor de zuivelketen en melkveehouderij. De kalverhouderij, die zoals veel economische sectoren hard is getroffen door de coronacrisis, heeft vaker veerkracht getoond. Dat kalverhouders nu op basis van deze denkoefening in de media verregaande ideeën en onjuiste conclusies over hun toekomst lezen, is buiten alle realiteitszin en roept onnodige tegenstellingen op. Door naar kalverhouders en melkveehouders en hun ketens te luisteren – iets wat bij het maken van deze studie niet is gedaan – kunnen we samen aan verdere verduurzaming werken.”
'Suggestief bericht'
Ook vanuit de politiek is er onbegrip. SGP spreekt in een verklaring over een ‘suggestief bericht’. De partij laakt de tendentieuze strekking van het artikel. Volgens Kamerlid Roelof Bisschop wordt er totaal geen recht gedaan aan de kalverhouders. „Hebben onze kalverhouders nog recht van spreken? Het artikel gaat voorbij aan de inzet van de sector op verbeterde kwaliteitssystemen. Kom daar in het buitenland eens om. Het rapport gaat voorbij aan een wezenlijke vraag: wat wil de samenleving voor de oplossingsrichtingen betalen? Tot nu toe bar weinig. De vraag is ook wat er gaat gebeuren met de kalfjes uit het buitenland als die niet meer op Nederlandse kalverbedrijven terecht kunnen.”