Evenaart BBB Boer Koekoek's Boerenpartij in 1963?
BoerBurgerBeweging in I&O Research peiling op één zetel
„Alles gaat volgens plan”, reageert Caroline van der Plas nuchter, maar met een duidelijk zweem van enthousiasme in haar stem op het nieuws dat BBB één zetel in de peilingen heeft. „Dit heb ik altijd geloofd en vanaf de eerste dag gezegd: ‘Wij gaan dit redden’. We hebben met dat geloof rustig aan de partij gebouwd en altijd de uitgestippelde koers gevolgd. Eerst de partij opstarten, dan de kandidaten zoeken en vooral de kop niet gek laten maken. Toen wij in augustus met de officiële plannen kwamen, kregen we allerlei reacties wat we als partij moesten doen. We zijn echter elke keer weer teruggekeerd naar het proces om overzicht te houden. Houd je aan je plan en ga gewoon rustig doorbouwen. En ik heb ook altijd verkondigd dat we vòòr 17 maart in peilingen zouden komen.”
Steunverklaringen en vrijwilligers
Twee weken geleden hadden de mensen van BBB echter wel zoiets: ‘Nu moet het toch komen’. Men wist dat het hevig borrelde, want dat zagen ze aan de vele reacties. „Dat werden er steeds meer. Ook het aantal steunverklaringen en vrijwilligers nam snel en fors toe. De groep werd steeds groter. En dan zie je nu de peiling en je denkt: ‘Ja, eindelijk’. Dat we nu zo vlak voor de verkiezing en niet al in december in de peiling staan, is perfect. We hebben nu momentum. Dit is het moment suprême. Één zetel. Daar staan we nu; geheel volgens onze verwachtingen.”
Meer bekendheid
Volgens Van der Plas is vandaag ook het verkeer op social media en de website flink toegenomen. De communicatie via social media verliep al goed, maar die ene zetel in de peilingen heeft voor een ‘boost’ gezorgd. „Het ontploft echt. We werden gisteravond bij Jinek en De Vooravond behandeld en dat zagen we direct aan het websiteverkeer. Dat zorgt voor meer bekendheid. Nu we één zetel in de peilingen hebben, is de kans groot dat we die zetel behouden. Volgens I&O Research hebben we nu 0,9 procent van de stemmen. Dat staat gelijk aan 1,4 zetels. Als de kiezers die nu nog twijfelen om op de BBB te stemmen, nu over de brug komen en op ons gaan stemmen, kunnen we zomaar 2 procent van de stemmen krijgen en dat betekent drie zetels. In de agrarische sector zijn zo’n 600.000 mensen. Het is niet alleen de boer, maar ook zijn kinderen, familie, vrienden en mensen werkzaam in de periferie rondom het boerenbedrijf. De potentie is er. Maar iemand zei tegen mij: ‘Peilingen zijn net palingen. Ze kronkelen alle kanten op.’ Maar toch, we hopen nu op drie zetels. Vier zal te ambitieus blijken. In ieder geval ligt er een uitnodiging voor mij klaar van de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij wil donderdag kennis maken met alle fractievoorzitters van de gekozen partijen.”
Kleinere partijen
Afgelopen zondag in de laatste peiling van Maurice de Hond leek BBB nog geen zetel te krijgen, maar De Hond gaf ook al eerder aan dat het moeilijk is om de kleinere partijen te peilen en dat de BBB zomaar een zetel in de Tweede Kamer zou kunnen krijgen. Opiniepeiler Gijs Rademaker en politiek verslaggever Marloes Lemsom denken dat er na 17 maart meer partijen in de Kamer komen en de kiesdrempel halen en voorspellen een bijzonder verkiezingsjaar. Rademaker in EenVandaag: „In de peilingen van EenVandaag en Ipsos staan JA21 en Volt al op één of meer zetels en is er ook belangstelling van kiezers voor bijvoorbeeld BIJ1, Code Oranje of de BoerBurgerBeweging (BBB)."
In de peiling van I&O staan ook drie partijen die nu nog geen plekje in de Kamer hebben. Het meest prominent is Volt, met 4 zetels. JA21 kan op 2 zetels rekenen en Bij1 en de BoerBurgerBeweging zouden een plekje in kunnen nemen. Echter, twee derde van de ondervraagden bij I&O geeft aan nog altijd te zweven.
De Boerenpartij en BBB
Als BBB in de voetsporen treedt van de Boerenpartij kan zij in de komende jaren behoorlijk aandeel van de kiezers veroveren. Na 1963 ging het hard met de Boerenpartij. Aanvankelijk bestond het electoraat voornamelijk uit boeren, maar in het midden van de jaren zestig bleek de partij echter ook aantrekkingskracht uit te oefenen op middenstanders en kleine zelfstandigen en werd het een soort protestpartij met vele stadsbewoners als achterban.
Tijdens de provinciale Statenverkiezingen in 1966 behaalde de Boerenpartij - in Tweede Kamerzetel equivalent - 10 zetels om in 1967 met 7 zetels in de Kamer te komen. Dat was het hoogste aantal zetels. De partij kreeg namelijk te maken met vertegenwoordigers die een besmet oorlogsverleden hadden.
Dit risico loopt BBB in ieder geval niet. Van der Plas: „Dit is ook direct de reden waarom wij altijd gezegd hebben: rustig opbouwen en ‘stick to the plan’. Rustig kijken naar goede nuchtere mensen met een gezond boerenverstand. Vertegenwoordigers waar we van op aan kunnen en hebben ook heel bewust gekozen om geen gekke BN-ers op de lijst te zetten om maar in de spotlichten te komen.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: KijkG, Fotocollectie Nationaal Archief