Is vernatting en werken op vaste rijpaden een succesvolle combi?
Vernatting door het verhogen van het grondwaterpeil is gunstig voor een kruidenrijke vegetatie en ook voor de weidevogels. De vogels kunnen dan makkelijker insecten halen uit de bodem. Dit gaat tegelijk ten koste van de grasopbrengst. Aan de ene kant is dit weer gunstig voor het leefgebied van de weidevogel. Maar de veehouder kan zo minder gras van het land halen en ook is er meer kans op bodemverdichting.
Binnen het project ‘Met precisie naar meer biodiversiteit’ is Wageningen UR met publiek-privaat onderzoeksgeld een onderzoek gestart op DairyCampus. De vraag is in welke mate het lukt om de ruwvoerproductie constant te houden bij peilverhoging. Door met vaste rijpaden te gaan werken verwachten de onderzoekers de ruwvoerproductie en -kwaliteit op peil te houden. Ook de praktische uitvoerbaarheid wordt meegenomen in het onderzoek.
30 versus 120 centimeter
Bij het bewerken van het land volgens vaste rijpaden hebben alle machines dezelfde werkbreedte en volgen ze altijd het zelfde rijpad. Hierdoor blijft een groot deel van een perceel onbereden en verdicht dus niet. Bij het onderzoek is van drie percelen het slootpeil op ongeveer 30 centimeter onder het maaiveld gebracht. Dit wordt vergeleken met drie percelen met een slootpeil op ongeveer 120 centimeter. De percelen worden voor een deel bewerkt volgens een vaste rijpadensysteem en een deel traditioneel. De vergelijking wordt in eerste instantie gemaakt onder maaiomstandigheden en mogelijk later in het project ook met een beweidingsvariant. Dit jaar is gestart met de uitvoering van de proef. In het vierde jaar worden de resultaten van de veldproef geanalyseerd en als input gebruikt voor enkele scenariostudies op bedrijfsniveau.
Minder afhankelijk van het weer
De onderzoekers zien ook andere voordelen voor de veehouder. Zo is de boer minder afhankelijk is van het weer en kan de mest op het beste moment worden uitgereden. Ook kan er gekuild worden bij een optimale graskwaliteit. Deze effecten zouden de opbrengstderving moeten compenseren.
De onderzoekers verwachten dat deze manier van werken, in combinatie met een verhoogd slootpeil, met name langs de perceelsranden extra natuurontwikkeling oplevert.