Provincie Drenthe stelt opkoopregeling veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden open
‘De regeling is bedoeld voor veehouderijen (melkvee, varkens en pluimvee) die een uitstoot hebben die leidt tot stikstofneerslag van meer dan twee mol (gemiddeld per hectare per jaar) op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied‘, schrijft provincie Drenthe. De bedrijven moeten binnen 10 kilometer van een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied liggen. Via de aankoopcalculator in Aerius kan hiervoor een check worden gedaan. Het aankopen van veehouderijen gebeurt volgens de provincie op basis van vrijwilligheid.
Criteria
Er zijn landelijke en provinciale critiria waaraan bedrijven moeten voldoen willen ze in aanmerking komen voor de regeling. Zo mag een veehouder die meedoet aan de regeling niet elders een ander veehouderijbedrijf starten of overnemen. Alle criteria zijn op de site van Provincie Drenthe te raadplegen.
Aangemelde bedrijven worden eerst beoordeeld op basis van de landelijke criteria. De overgebleven aanmeldingen worden vervolgens volgens de provinciale criteria ‘gerankt’. Zo krijgen bijvoorbeeld bedrijven die de grootste stikstofdepositie op een Natura 2000-gebied hebben, de hoogste score. Op basis van controle op de criteria en ranking vinden gesprekken plaats met aangemelde veehouderijen (die aan alle criteria voldoen) over een mogelijke aankoop . Ranking is volgens provincie Drenthe nodig ‘omdat de door LNV beschikbaar gestelde middelen niet voldoende zijn om alle in aanmerking komende veehouderijen een aanbod tot aankoop te kunnen doen’. Daarnaast moet de ranking volgens de provincie leiden tot ‘een zo effectief en efficiënt mogelijke inzet van middelen’.
Ruimte voor andere ontwikkelingen
De ‘Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden’ komt voort uit de landelijk Aanpak Stikstof. De aanpak moet zorgen voor een blijvende vermindering van de stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden. Er zijn twaalf stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Drenthe. ‘Op dit moment wordt deze natuur te veel belast met stikstofneerslag. Met de uitvoering van deze regeling snijdt het mes aan twee kanten. Veehouderijen die willen stoppen met hun bedrijf kunnen nu mogelijk een koopovereenkomst sluiten met de provincie. Tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte voor andere ontwikkelingen in dat gebied’, aldus provincie Drenthe.
Na 1 april zal met een aantal veehouders een oriënterend gesprek plaatsvinden. Aanmelden voor de regeling kan hier.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Drenthe