Proef in Friesland: Woeltand als alternatief voor drempels tussen aardappelruggen
Vorig jaar werd in zaaiuien het effect van verschillende maatregelen ter reductie van middelen afspoeling in de ruggenteelt onderzocht. Uit het onderzoek waarbij gemeten werd in een goot tussen de ruggen bleek een forse afname van middelen residue in het gootwater als de woeltand was ingezet. Komend teeltseizoen zal er een vergelijkbare proef worden uitgevoerd op het SPNA proefbedrijf Kollumerwaard tussen aardappelruggen.
Noodzaak blijft
Projectleider Bodem en Water Dirk Johan Feenstra van LTO Noord benadrukt dat het onderzoek van vorig jaar geen betrouwbaar wetenschappelijk karakter heeft. Maar het is wel zonneklaar dat de inzet van de woeltand een praktisch goed haalbare en kosteneffectieve maatregel is, die voor aardappeltelers ook niet nieuw is. LTO heeft om deze reden de inzet van de woeltand afgelopen winter als alternatief aangedragen voor de gewraakte maatregel van de verplichte drempels in ruggenteelt. Deze maatregel is in het veld heel goed zichtbaar en dus controleerbaar, maar niet met satellietbeelden.
Met het schrappen van de verplichte drempels tussen de aardappelruggen is de noodzaak uitspoeling en afspoeling van stikstof en middelen residue tegen te gaan niet verdwenen, benadrukte demissionair LNV minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer begin februari. Daarin legde ze uit waarom de verplichte drempel maatregel in ruggenteelt is ingetrokken. LTO verzet zich tegen verplichte maatregelen.
Keuzevrijheid
Volgens Feenstra heeft de uiteindelijk ingetrokken verplichte maatregel het draagvlak voor vrijwillige maatregelen onder druk gezet. „Het kostte de nodige moeite om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.” In Friesland draait het project ‘Perceelsemissie in de hand’, in opdracht van ‘Wetterskip Fryslan’ waar 70 agrarische bedrijven aan deelnemen en een tiental pilotbedrijven experimenteren. De deelnemende bedrijven nemen maatregelen die passen op hun bedrijf.
Feenstra: „Vaak zijn het combinaties van maatregelen, zoals de woeltand bewerking bij het aanaarden of uien zaaien én graanteelt op kopakkers. Maar er zijn ook bedrijven die wel degelijk drempels aanleggen tussen de ruggen. Of greppels en akkerranden. Het belangrijkste is keuzevrijheid. De maatregelen moeten praktisch, betaalbaar en effectief zijn.”