Plan van Aanpak in strijd tegen wratziekte: „Meer grip krijgen op problemen”
In december maakte de NVWA bekend dat er een onbekende variant van wratziekte was ontdekt in Stadskanaal (GR). Nog altijd is niet duidelijk om welke fysio het gaat. Duidelijk is wel dat de nieuwe variant nog onbekend is in Noordwest-Europa. Deze vondsten hebben geleid tot grote onrust in de aardappelsector, zegt projectleider Jeroen Kloos van de LTO-vakgroep Akkerbouw.
Grote behoefte aan duidelijkheid
Er is grote behoefte aan duidelijkheid en informatie over de actuele stand van zaken en eventuele maatregelen die telers kunnen nemen om het bedrijf te beschermen tegen besmettingen met wratziekte. In het Plan van Aanpak wordt dan ook gewerkt aan zaken als kennisontwikkeling, bewustwording, maatregelen om besmettingen te voorkomen. „We gaan zo breed mogelijk inzetten.” De vondst in Stadskanaal heeft geleid tot het instellen van een teeltverbod van 20 jaar op de betreffende percelen. „Moeten we dit accepteren, of kunnen we mogelijk iets ontwikkelen op het gebied van het uitzieken van percelen”, vult Kloos aan.
Met het Plan van Aanpak wil de sector verdere verspreiding van de quarantaineziekte voorkomen in het zetmeelaardappel telend gebied op de noordoostelijke zand- en dalgronden. In de stuurgroep zitten naast telers vertegenwoordigers van stichting TBM, Avebe en kweekbedrijf Averis, en adviseurs van HLB en NVWA.
Het is niet de eerste keer dat er vanuit de akkerbouw een Plan van Aanpak wordt opgesteld in de strijd tegen ziektes en plagen. Eerder zijn al dergelijke plannen opgesteld en (deels al) uitgevoerd op het gebied van aardappelmoeheid, erwinia, meloidogyne chitwoodi en fallax en stengelaaltjes.