GLB-pilot in Noordelijke provincies levert positieve resultaten op

Een groep van 71 Friese en Groningse melkveehouders en akkerbouwers deed aan de proef mee, die boeren moet voorbereiden op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat vanaf 2023 verandert. 'Er is geëxperimenteerd met een nieuw systeem waarmee boeren passende maatregelen, die goed zijn voor milieu, biodiversiteit of klimaat, kunnen uitvoeren op die plekken waar ze het meest efficiënt zijn. Dit systeem levert tevens zo weinig mogelijk administratieve lasten en regels op voor de boeren', schrijven de collectieven.
Naburigheid
Binnen de pilot lag de focus op het ontwikkelen en testen van een zelfsturend puntensysteem. Boeren kunnen voor maatregelen uit ecoregelingen punten verdienen met een bijbehorende vergoeding. Het puntensysteem werkt op basis van naburigheid. Maatregelen krijgen extra punten als ze naast elkaar liggen en ook daadwerkelijk in de nabijheid van elkaar worden uitgevoerd.
Projectleider Wouter Rozendaal: „Het geheel is meer dan de som der delen. De samenhang tussen maatregelen houdt niet op bij de grenzen van het bedrijf. In het puntensysteem tellen dus ook de maatregelen van de buurman mee in de bonusberekening. Het blijkt dat dit puntensysteem met bonussen prima werkt en voor een grotere bijdrage aan de doelen zorgt. Boeren willen hieraan meewerken."
Boerendenktank
Voorbeelden van maatregelen die boeren namen zijn het zaaien van soortenrijk productiegrasland, groene braak en het toepassen van ruige mest. De agrarische collectieven spelen een belangrijke rol, door kennisoverdracht. „Het collectief is bij uitstek geschikt om doelen gebiedsgericht naar maatregelen te vertalen. Een boerendenktank kan hierbij nuttig en praktisch meedenken.”