SPNA Ebelsheerd ontvangt subsidie voor verder onderzoek naar biologische landbouw
Provincie Groningen streeft ernaar dat in 2024 op 5 procent van het akkerland biologische landbouw wordt bedreven. De provincie wil daarom boeren ondersteuning bieden bij het kiezen van machines die kunnen bijdragen aan de overgang naar biologische of natuurinclusieve landbouw. ‘Met behulp van demonstraties kunnen boeren in de praktijk zien hoe de machines werken en kunnen ze ervaringen uitwisselen’, licht de provincie toe.
Daarnaast subsidieert de provincie ook onderzoek (en demo’s) naar biologische teelten van SPNA. ‘Uit ervaring blijkt dat er veel tijd gaat zitten in de overgang naar biologische en meer natuur inclusieve landbouw; daarom worden de onderzoeken van het afgelopen jaar doorgezet’, aldus provincie Groningen.
Wiedeggen
De eerste demonstratie op het gebied van mechanische onkruidbestrijding is inmiddels geweest, vertelt Margriet Dilling-Pool, onderzoeker bij SPNA Ebelsheerd. „Die demonstratie ging over roterende wiedeggen van twee verschillende fabrikanten. Vanwege de coronamaatregelen hebben we de demonstratie gefilmd en vervolgens is er een webinar georganiseerd over verschillende wiedeggen.”
Bij de tweede demonstratie wordt met een aantal cameragestuurde schoffels een uienperceel in Meden geschoffeld. „De uien worden nu ongeveer gezaaid. Het is even afwachten hoe het groeiseizoen verloopt, maar ik verwacht dat we over drie tot vier weken wel kunnen starten met schoffelen”, aldus Dilling-Pool. Het is volgens haar waarschijnlijk dat ook deze demonstratie wordt gefilmd en op een later moment wordt gedeeld. De derde demonstratie zal plaatsvinden in de Kollumerwaard. Tijdens deze demo is er aandacht voor eggen in uien en diverse manieren van frezen in aardappels en peen.
Robotica
In de demo over robotica staat de werktuigdrager centraal. „Het is een apparaat dat zelfstandig kan rijden en je kunt er allerlei werktuigen, bijvoorbeeld een eg, achter hangen. Er hoeft dan geen bestuurder meer op te zitten, maar het is nu nog wel verplicht dat er een persoon bij is vanwege de veiligheid”, legt de onderzoeker uit.
Strokenteelt
SPNA ontvangt 16.000 euro subsidie om haar onderzoek naar biologische landbouwgewassen voort te zetten. Het geld is ook bestemd voor nieuwe gewassendemo’s. Op 27 hectare doet SPNA onderzoek naar biologische teelten. Op één perceel wordt strokenteelt getest. „Daar staan zo’n zes tot zeven gewassen op zoals uien, tarwe, erwten, pompoenen en haver”, zegt Dilling-Pool. Verder heeft SPNA een aantal gewassendemo’s. „Dat zijn gewassen waarvan we onderzoeken of het lukt om deze biologisch te telen. Het gaat dan bijvoorbeeld om aardappelen, vlas, rode bieten en verschillende koolsoorten. Deze gewassen proberen we uit op korte stroken. Van het gewas houden we bij wat het nodig heeft en doen we een opbrengstbepaling zodat we aan telers kunnen laten zien welke gewassen het wel goed doen de zware klei en welke niet.”
Van Dinter Semo
Naast SPNA Ebelsheerd mag ook Van Dinter Semo in Scheemda rekenen op subsidie van provincie Groningen. Het bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met de productie en verwerking van zaaizaden ontvangt 50.000 euro subsidie voor haar project ‘Investering nieuwe duurzame schoningslijn zaden’.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen, SPNA Ebelsheerd