Verplichte negatieve coronatest voor grensverkeer Duitsland: ‘Het is een gedoe’
Voor mensen die voor hun werk naar Duitsland moeten, mag een negatief testresultaat maximaal 72 uur oud zijn. „Dat komt neer op zo’n twee testen per werkweek. Dat kost natuurlijk geld en tijd. Vooral de eerste dagen waren er problemen, maar nu lijkt iedereen er wel aan gewend”, zegt de Cumela-medewerker. De brancheorganisatie kan volgens hem weinig aan de situatie doen. „Het zijn Duitse regels.”
Voor personen die werken in de transportsector, personen- en goederenverkeer geldt een uitzondering op de testverplichting wanneer hun verblijf in Duitsland korter is dan 72 uur. Naast een negatieve testuitslag geldt er overigens ook een aanmeldplicht. Zo moeten personen die wekelijks de Duitse grens oversteken zich één keer per week registeren voordat zij naar Duitsland afreizen.
‘Op kosten gejaagd’
LTO Nederland vindt dat boeren en tuinders in de Oostelijke grensregio’s ‘op kosten worden gejaagd‘ door de aangescherpte maatregelen in Duitsland. De GGD geeft namelijk geen testbewijzen uit voor reizen naar het buitenland. Agrarisch werknemers en ondernemers zijn daarom volgens de LTO aangewezen om commerciële zelftests. De Land- en tuinbouworganisatie pleit voor een generieke uitzondering op professioneel grensverkeer en wil daarom dat het kabinet ervoor zorgt dat een werkgeversverklaring voldoende is om Duitsland in te kunnen reizen.
Grenscontroles
Laurens Jansen van Loonbedrijf Jansen uit het Drentse Tiendeveen geeft het personeel standaard zelftests mee wanneer zij naar Duitsland moeten. Het bedrijf voert agrarisch loonwerk uit in Duitsland en heeft daar ook een vestiging. Zelf merkt Jansen maar weinig van de aangescherpte maatregelen voor grensverkeer. „Je leest dat er grenscontroles zijn, maar ik heb daar nog niks van gemerkt.” Hij gaat zelf minimaal één keer per week naar Duitsland. „Ik vind het allemaal wel onduidelijk”, zegt Jansen. „De maatregelen veranderen steeds. Je moet als bedrijf echt alles zelf in de gaten houden.”