50 koeien zakkendoor roostervloer bij Bert Ruyne
Video: Schade aan stal vergoed na vijf jaar procederen
Een draagmuur van vijftig meter lang in de mestput die instortte. Dat overkwam in april 2015 melkveehouder Bert Ruyne (56) uit Drentse Tiendeveen. De roosters en ligboxen die op deze muur steunden, zakten allemaal in de mestput. „Ik was de mest aan het mixen toen ik een enorme knal hoorde in de stal. Toen ik de stal in kwam, was het al een grote chaos.” Zo’n 50 melkkoeien van de 180 die hij toen had, kwamen in de mestput terecht. „De koeien die in de mest lagen, konden door op de brokstukken in de mest te gaan staan net hun neus boven de mest houden. Maar er gingen er ook een paar kopje onder.” Het doet de melkveehouder zeer om terug te denken aan het ongeval. „Je wil je dieren redden en dat doe je soms, zonder erbij na te denken, met gevaar voor eigen leven. Dit wens ik echt geen enkele melkveehouder toe.”
In de video hieronder laat Ruyne zien waar het ongeluk gebeurde en zijn de hefitge foto's van vlak na het ongeluk te zien.
Tekst gaat verder onder video.
Ook de dagen na het ongeluk waren zwaar voor de familie Ruyne. Ze kregen hulp van buitenaf, maar ook veel kritiek. „Op sociale media zeiden mensen, die wij helemaal niet kenden, dat het onze schuld was. Wij hielden immers onze koeien in oude, goedkoop in elkaar gebouwde stallen. Mensen moeten daar veel voorzichtiger mee omgaan. Want je drukt een ander zo wel richting de afgrond. Wij wisten toen zelf nog niet eens waardoor de muur omgevallen was.”
De oorzaak bleek fout in de constructie. „En dan begint het getouwtrek van schade claimen.” Dat bleek een wedstrijd van de langste adem. Omdat het een rekenfout in de tekening was, zou de familie de schade kunnen claimen bij de tekenaar. „Onze tekenaar had zichzelf echter goed ingedekt in zijn contract. Hij kon namelijk alleen aansprakelijk worden gesteld voor de tekenkosten die neerkwamen op ongeveer 5.000 euro. Daar heb ik mijn stal nog niet mee herbouwd.”
‘Niet bij neerleggen’
Zowel het ongeluk als het procederen hebben een flinke impact gehad op de familie Ruyne. Maar ze zijn zeker niet verbitterd. „Ik heb de afgelopen jaren geleerd om te relativeren en hoe ik moeilijke situaties en tegenslagen kan ombuigen in kansen. Dat heeft ons als gezin sterker gemaakt”, zegt Ruyne beslist. „Die sterkte komt ons de komende tijd nog wel van pas. Omdat we door de PAS-uitspraak van 2019 problemen hebben met de NB-vergunning. Maar ook dit probleem gaan we overwinnen. Ik wil boeren die ook te maken krijgen met vergelijkbare heftige situaties, die veel impact hebben op je bedrijf en gezin, meegeven dat je je er niet zomaar bij neer moet leggen. Want trots en principes zijn ook veel waard vooral als je ouder wordt en terugkijkt. Het leven is te kort en veel te mooi om ons te laten verzuren door problemen.”
Lees het volledige verhaal van Bert Ruyne en waarom hij nu eindelijk schadeloos is gesteld in Veldpost nummer 9, die vrijdag 23 april of zaterdag 24 april op de mat valt. Nog geen abonnee op deze krant? Vraag hier gratis een proefabonnement aan.

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Sandra Wilgenhof, Bert Ruyne