Carol in Kamerland - Beeldenstorm
Pasen is natuurlijk ook een moment van bezinning en daarom vroeg jij je bij het eieren zoeken verbaasd af hoe het toch kwam dat de BoerBurgerBeweging in de Gelderse gemeente Berkelland het hoogste percentage stemmen van Nederland had behaald. Maar toen viel het kwartje en wist je opeens waarom Berkelland nu BBB-hoofdstad van Nederland is, want het kwam allemaal door Bakkerij Stroet die tijdens de verkiezingscampagne heel veel BoerBurgerBroodjes verkocht om BBB te steunen.
Mooi dat je toen niet vergat om naar de Achterhoek af te reizen; naar Dorien van Bakkerij Stroet die de BoerBurgerBroodjes heeft bedacht. Je bedankte haar met de woorden: “Als heel Nederland gestemd had als Berkelland dan zou de BBB omgerekend acht tot tien zetels hebben gehad” en je overwoog serieus om het gevelbord van Bakkerij Stroet te laten overschilderen met de tekst ‘BoerBurgerBakkerij’ en met het oog op de verkiezingen die misschien eerder dan we denken weer gaan komen, fantaseerde je zelfs over een herkenbare landelijke franchiseformule.
Lekken en appen
Enige tijd daarna was je opnieuw verbaasd maar nu omdat “… Tweede Kamerleden afhankelijk zijn van het lekken naar de pers om op de hoogte te geraken van besluiten en voornemens rond corona in het Catshuisoverleg…” terwijl het toch hoort dat een volksvertegenwoordiger als eerste op de hoogte is van kabinetsbesluiten en -voornemens. Daarom diende je de motie ‘Appen vóór Lekken’ in met als praktische oplossing een Tweede Kamer-groepsapp voor kabinetsbesluiten. Omdat de meeste Tweede Kamerleden belangrijke informatie van het kabinet toch liever via de pers horen, werd jouw motie niet aangenomen.
Ik denk dat het jou niet echt ging om de inhoud van deze motie, maar veel meer om de manier waarop je deze en ook die andere motie afsloot. Normaal zeg je dan ‘en gaat over tot de orde van de dag’ maar jij vond het leuk om af te sluiten met: “… en gaat verder met het verspreiden van gezond verstand in de Tweede Kamer.” Met deze woorden, en de beelden en gevoelens die ze oproepen, probeer je de manier waarop anderen naar de Kamer-werkelijkheid kijken te beïnvloeden. Zo heb je laten zien dat je weet wat framen is en dat maakt ons blij want het is weer frametijd in Den Haag.
Beeldenstorm
Immers terwijl formateur Tjeenk Willink het vertrouwen probeert te spalken en misschien net als jij er voorstander van is dat parlementariërs zich wat losmaken van de fractie- en coalitiediscipline komt er toch weer een regeerakkoord, al is het maar op hoofdlijnen. Dat betekent dat heel Nederland ook deze formatietijd zal gebruiken voor het pluggen van de eigen belangen op de belangrijke thema’s die nu meer dan ooit gaan over de inrichting van het Nederlandse platteland. Bouwen we onze welvarende rivierdelta nu definitief om naar een stadsstaat of blijft er nog ruimte voor boeren en buitenlui, zo luidt de hamvraag.
En dus wordt er op los geframed met beladen beelden en van deze beeldenstorm geef ik graag deze onvolledige bloemlezing: ‘Genoeg weilanden waar niets mee gebeurt’, ‘We moeten niet vergeten dat er boeren zijn die stikstof produceren’, ‘Ruimtebeslag door de landbouw terug te brengen naar 50%’, ‘Grote opgaven in een beperkte ruimte’, Wie maakt plaats voor wie?’, ‘Buitenstedelijk wonen’, ‘Grote verbouwing van het platteland’, ‘Overlast’, ‘Monocultuur’, ‘Groene woestijn’ en ‘Grasvalt’.
Tegengframes
‘Grasvalt’ en ‘Groene woestijn’ waren als frames ook te horen in het praatprogramma Op1 toen je daar met onder meer Ed Nijpels in gesprek ging. Het persoonlijke manipulatiebeeld van de VVD-prominent luidde ‘dat boeren het grootste deel van het land bezetten’ en daarna ging iedereen helemaal los met negatieve landbouwframes. Maar gelukkig pareerde je de aanvallers met krachtige tegenframes en je zei bijvoorbeeld: “Wat zeggen wij in Nederland? Jongens, wij hebben de meest vruchtbare grond, we hebben de beste boeren ter wereld. En weet je wat wij dan doen? Dan zeggen we dat moet weg.” Mooi dus dat je kunt framen en vooral kunt tegenframen. En al heb je (nog) maar één zetel in de Tweede Kamer, je rol is cruciaal in het Haagse omdat je niet toelaat dat ons platteland in een framend zandvormpje wordt geperst zodat het daarna gemakkelijk kan worden weggeblazen.
Tekst: Paul Jacobs
Beeld: Agrio