Perceel met plasdras trekt al veel bezoekers
Het was gemakkelijk om plasdras aan te leggen op het perceel vertelt Faber. „Het is een oud graslandperceel en er zitten veel greppels in, evenals een laag deel. We hoefden nergens op het perceel iets af te graven. Alleen de pomp aan zetten. Het water loopt heel natuurlijk over het perceel heen waardoor er mooie ondiepe plasjes zijn ontstaan.” En de vogels kwamen er vrij snel op af. Faber plaatste twee wildcamera’s bij het plasdrasgebied, hiermee hebben ze al aardig wat mooie foto’s en filmpje kunnen schieten.
Eerste grutto's
In het gebied van de melkveehouderij zitten vooral veel scholeksters, tureluurs en een paar grutto’s. Of er door de aanleg van het plasdrasgebied al meer weidevogels zitten dan anders kunnen Faber en Verroen nog niet zeggen. Verroen „Het is nog een beetje afwachten of er ook echt meer vogels zitten. Er zitten hier altijd wel weidevogels. Daarbij doen diverse boeren om ons heen ook aan weidevogelbeheer.” Tot nu toe hebben ze zo’n acht scholeksternesten gelokaliseerd, de eerste grutto’s zijn ook gevestigd en elke week worden het er meer. Binnenkort komt er iemand met een drone helpen met het naar nesten zoeken.
Met het plasdrasgebied wil Faber vooral proberen de weidevogels meer naar één plek te brengen. „We willen het perceel mooi maken voor de weidevogels zodat ze daar graag zitten en er ook veilig zijn omdat ze bescherming hebben van elkaar.” Voor nu heeft Faber voor het perceel alleen een contract voor uitgesteld maaien afgesloten en niet voor plasdras. „Ik vindt het wel fijn dat ik nog niet vast zit aan het feit dat er plasdras móét zijn met bijbehorende specifieke eisen. Eerst kijken of ik het perceel goed nat kan houden. Het is voor ons iets wat we extra doen, een stukje bijdragen aan de natuur.”
Pompen
Het nat houden van het perceel gebeurt via een pomp die Faber kreeg vanuit ANV De Greidhoeke. De pomp bestaat uit drie pompen die ze zelf aan of uit kunnen zetten. Nu kunnen ze het perceel goed vochtig houden door maar één pomp aan te zetten maar van de zomer hebben ze misschien wel alle drie de pompen nodig. Faber: „Het regelen van de pomp en het plaatsen ging allemaal super snel. Alleen toen moest de pomp aan en kwam er maar geen water uit. Ik had al contact met de fabrikant en onderdelen vervangen maar toen deed de pomp het nog niet. Uiteindelijk kwamen we erachter dat de pomp verkeerd om stond waardoor hij geen water op pompte.”, aldus Faber lachend.
Bekijk hieronder de foto’s van de wildcamera van Faber en Verroen.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Sarah Verroen, Jacob Faber