Carol in Kamerland - Boter-Tweet
Caroline mag tijdens de lunch in het Haagse graag haar broodje besmeren met een laagje echte boter. Maar na het bestuderen van de boterwikkel twitter je dat je verbaasd bent dat de boter van het bedrijfsrestaurant van de Tweede Kamer van buitenlandse origine is; alsof wij in Nederland geen lekkere boter maken!! En jouw kritische tweet, die later de geschiedenisboeken in zal gaan als de ‘Boter-Tweet’, sorteert effect want er wordt besloten om alleen nog maar Nederlandse boter in te kopen voor het Tweede Kamer-restaurant.
Kaas en eieren
Je relativeert dit succes nog met de opmerking: „Klein stapje, maar de marathon kun je ook niet lopen zonder je eerste babypasje.” En je hebt helemaal gelijk want er zijn op dat vlak nog veel meer stappen te maken: na boter ook kaas en eieren. En daarna ham, kip, tomaten, aardappels, kersen, winterpeen, sperziebonen en meelwormen. Want dat is dan ook weer het voordeel van de zojuist begonnen kabinetsformatie die naar verwachting tot Sinterklaas gaat duren: als parlementariër heb je het relatief rustig en je hebt nog even alle tijd om alle Kamerleden via de parlementaire kantine te laten kennismaken met de topproducten van onze agrarische sector. Waarmee je op ludieke en effectieve wijze uitvoering geeft aan een deel van het BBB-verkiezingsprogramma want daarin staat dat alle kantines en bedrijfsrestaurants in overheidsgebouwen waar mogelijk Nederlandse producten moeten inkopen.
Niet alleen in het Tweede Kamer-restaurant maar ook in de Tweede Kamer zelf ben je op je plek. Dat straal je uit als je in de Kamer weer eens naar voren loopt en je zegt het zelf als je op maandag 3 mei aan tafel zit bij Beau op RTL 4: „Ik voel me als een vis in het water, ik hou van debatteren. En ik verwonder me elke dag over hoe dingen in de Tweede Kamer gaan.” Zo verbaast het jou hoe volksvertegenwoordigers regelmatig geschoffeerd worden door leden van het Kabinet; als een beproefde tactische stijlfiguur. En dan komt ook jouw memorabele aanvaring ter sprake met onze minister van corona.
Verzinsel
Want memorabel was de manier waarop je demissionair vicepremier Hugo de Jonge aansprak toen hij de letterafkorting van BoerBurgerBeweging verhaspelde. Even daarvoor had onze demissionaire eerste minister dit grapje al een keer gemaakt en ik denk dat het een verzinsel van Mark Rutte was. En misschien juist daarom wel maakte De Jonge het grapje ook nog maar eens tijdens de behandeling van een motie van BoerBurgerBeweging: ‘triple-B’.
Ik had onmiddellijk een beetje medelijden met Hugo en moest denken aan de jongen die ooit bij mij in de klas zat en altijd mislukte grapjes maakte; grapjes die wél leuk waren als zijn vriendje die maakte. Maar dat vriendje zat een klas hoger en dat is van essentieel belang bij grappenmakerij. Ik had dus een beetje medelijden met De Jonge maar daarom zit ik waarschijnlijk niet in de Tweede Kamer en jij dus wel als fractievoorzitter van BBB. Want jij stormde direct naar voren naar de interruptiemicrofoon: „Hier maak ik ernstig bezwaar tegen. Net al hoorde ik de minister-president dat zeggen, triple-B, en u gaat dat nu even vrolijk overdoen… Ik vind dit echt minachtend wat u doet. Ik eis dat u onze naam normaal uitspreekt. Niet alleen vanavond maar ook de komende vier jaar.”
Drie keer B
Op deze terechte terechtwijzing kreeg je op het internet veel positieve reacties. Een mooie vind ik deze: ‘Mevrouw Van der Plas, u doet het UITSTEKEND. Gaat u zo door en u heeft de volgende keer mijn stem.’ Sorry heeft Hugo de Jonge niet gezegd voor zijn triple-B en misschien komt hij gewoon vaak bij het gelijknamige steakhouse in Hengelo. Maar jij Caroline hebt laten zien hoe je in de Tweede Kamer kordaat en resoluut moet reageren op verhaspelingen van partijnamen en partij-afkortingen. Al lukt dat nooit in een keer als het om kabinetsleden gaat want al heeft Hugo triple-B daarna nooit meer in zijn mond genomen, hij had het daarna wel opeens over ‘drie keer B’. Sensibiliseren moet je leren.
Tekst: Paul Jacobs
Beeld: Agrio