LTO Noord 'diep teleurgesteld' over handelswijze Groningse bestuurders

Volgens het actualiteitenprogramma hebben regionale overheidsbestuurders (provincie Groningen en twee gemeenten) door machtsmisbruik boeren gedupeerd bij de handel in grond voor het datacentrum. Eén familiebedrijf zou daarbij verrijkt zijn met miljoenendeals. Nieuwsuur ging niet over één nacht ijs en onderzocht tientallen notariële akten, kadastrale uittreksels, taxatierapporten, jaarverslagen, notulen, rechtbankstukken, wob-verzoeken en tot nu toe vertrouwelijke documenten.
Slaat in als een bom
Westerhuis: „Mensen en dus ook boeren en tuinders moeten de overheid kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen staat al ter discussie. Het nieuws van gisteren slaat echt in als een bom. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht."
Hij pleit voor een provinciale parlementaire enquête. „Het vertrouwen van boeren en tuinders in overheden was al laag, daarom is eerder gevraagd aan provincies om het vertrouwen terug te winnen. Hier gebeurt het tegenovergestelde."
Oostpolder
Het nieuws over de grondhandel in de Eemshaven komt naar buiten op het moment dat er een nieuwe discussie speelt over het uitbreiden van het industrieterrein in de richting van de Oostpolder. Daarvoor moet 600 hectare landbouwgrond worden opgeofferd. „Wat LTO Noord betreft moet dit besluit worden teruggedraaid." De boerenbelangenorganisatie wil eerst dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar de kwestie rond de handel in grond voor het datacentrum van Google via het havenbedrijf Groningen Seaports (GSP).