Veel vragen bij Provinciale Staten over uitbreiding Eemshaven
Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland willen het industriegebied van de Eemshaven uitbreiden. Hiervoor is 600 hectare grond voor nodig waarvan 400 hectare daadwerkelijk wordt gebruik voor de vestiging van industriële bedrijven en 200 hectare voor natuur. Voor de uitbreiding hebben beide overheden het landbouwgebied Oostpolder, dat ten noorden van Oudeschip ligt, op het oog.
Nog niets besloten
De verantwoordelijke gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) kon weinig concrete antwoorden geven op de vele vragen die de Statenleden op haar afvuurden. Zo is het volgens haar nog niet duidelijk wat de effect van de uitbreiding van de Eemshaven is op de landbouw in het gebied in en rond de Oostpolder en de rest van Groningen.
„We staan nog helemaal aan het begin van het gebiedsontwikkeling voor de uitbreiding van de Eemshaven. Er is nog niets besloten. Er ligt geen plan. Dat doen we samen met de bewoners. Alle praktische zaken zullen de pakweg komende twee jaar aan bod komen”, vertelde Wulfse de Statenleden.
De gedeputeerde met ruimtelijke ordening in haar portefeuille gaf verder aan dat provincie en gemeente met alle boeren met grond in de Oostpolder in gesprek gaan. „We willen van elke grondeigenaar weten hoe wij hem tegemoet kunnen komen, zoals compensatie voor het verlies van landbouwgrond of er eventueel plannen zijn om te stoppen.” Het effect op de landbouw in gebied wordt in kaart gebracht door de gesprekken met alle grondeigenaren, zo gaf de gedeputeerde aan. „Wat dit betekent voor de landbouw in de rest van Groningen hebben we nog niet in beeld. Daar gaan we ons samen met gedeputeerde Staghouwer van landbouw nog in verdiepen.”
Overvalstrategie
Grondspeculatie en onrust over onzekerheid hebben de provincie volgens Wulfse doen besluiten om de betrokkenen op het laatste moment over de plannen voor de uitbreiding van de Eemshaven in te lichten.
Lammert Westerhuis regiobestuurder LTO Noord liet tijdens het overleg weten dat de boeren met grond in de Oostpolder zich door de plannen overvallen voelden. Westerhuis was een van de insprekers voorafgaand aan het overleg. Hij gaf aan zeer ontstemd te zijn over de plannen om 600 hectare zeer goede akkerbouwgrond op te offeren voor uitbreiding in het industriegebied bij de Eemshaven. „Het lijkt wel op een overvalstrategie. Het vertrouwen in de politiek is geschaad. Akkerbouwers in Oostpolder zitten in grote onzekerheid. Het kan wel tien tot vijftien jaar duren voordat ze de verloren gegane grond kunnen compenseren. Bovendien drijft het de grondprijs in Groningen op. Het vertraagt de mogelijkheden van jonge boeren de mogelijkheden bedrijf over te nemen.”
Westerhuis liet de Groninger politici weten dat wat hem betreft 200 hectare voor natuur te veel is. „Kun je die 200 hectate geen akkergrond laten”, vroeg de LTO-bestuurder aan de Groninger politici.
Westerhuis gaf aan dat geen van de betrokken boeren nog niet in gesprek is met provincie. De gedeputeerde liet in haar antwoorden weten dat de provincie binnenkort met de betrokken boeren één op één gesprekken gaat voeren.