Landbouwadviespool klaar voor vragen van Friese boeren over kringlooplandbouw

De LAP bestaat uit een gevarieerde groep van zo’n 15 tot 20 onafhankelijk adviseurs die boeren helpen met specifieke vragen over natuurinclusieve kringlooplandbouw. Sinds deze week staat de website www.lap.frl live. Via die site kunnen boeren in contact komen met adviseurs uit de pool. Ook zal de site steeds meer gevuld worden met praktijk voorbeelden en kennis uit studiegroepen zodat een grote groep boeren de vruchten kan plukken van reeds opgedane kennis. Afhankelijk van de omvang van de vraag wordt een deel van de advieskosten vergoed.
Boeren kunnen vragen zoals; Hoeveel kruidenrijk grasland is inpasbaar in mijn bedrijfsvoering? Hoe verbeter ik mijn bodemstructuur? En zou ik meer in moeten zetten op andere teelten naast gras en mais? Stellen aan de adviseurs.
Vernieuwende blik
Projectleider Gerrie Visser van Living Lab Fryslân: „Er komen bij ons veel vragen van boeren binnen over tal van onderwerpen aangaande natuurinclusieve kringlooplandbouw. Financieel gezien levert natuurinclusieve landbouw de boer niet meteen meer op, maar wel veel meer biodiversiteit. Waar externe kennis vaak bij kan helpen is om vanuit een integrale, vernieuwende blik naar de totale bedrijfsvoering te kijken en op deze wijze te kijken naar meer ruimte voor biodiversiteit en een gezond verdienmodel.”
De Landbouwadviespool is opgezet door provincie Fryslân in samenwerking met Living Lab Fryslân als coördinerende partij. Met de LAP wil Fryslân aansluiten bij de initiatieven vanuit LNV om kennis over verschillende aspecten van Natuurinclusieve landbouw op het boerenerf te brengen.

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Living Lab Fryslân