Friesland wil in 2030 grondgebonden, natuur-inclusieve en circulaire landbouw
De Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân presenteerde vandaag haar Landbouwagenda 2021 – 2030. Deze agenda is mede opgesteld door een grote groep Friese belanghebbenden en geïnteresseerden.
Het uitgangspunt volgens de provncie is dat een gezonde bodem bijdraagt aan gezond voedsel en een gezonde bedrijfsvoering. Daarbij ziet Friesland dat er ruimte blijft voor verschillende soorten land- en tuinbouw met diverse concepten en verdienmodellen. Maar deze bedrijven moeten allemaal wel stappen zetten om te verduurzamen en te bewegen naar meer natuur-inclusieve landbouw. Zo moeten ze vergroenen en ecologische dienstverlening in hun bedrijfsvoering opnemen. „Deze verbreding leidt tot een aantrekkelijk landschap en een goed belegde boterham voor de boer. Hierdoor blijft het platteland leefbaar en blijft het een motor van de Friese (agrarische) economie”, stelt gedeputeerde Klaas Fokkinga van de Fryske Nationale Partij (FNP).
Verschillende typen ondernemingen
De provincie ziet geen eenheidsworst voor zit. Zo zet een deel van de agrarische ondernemers in op hightech productie, efficiënt produceren en volume, gericht op export met een rol om de mondiale voedselzekerheid te borgen. Een ander deel van de agrarische ondernemers richt zich op onderscheidend vermogen en maximale toegevoegde waarde zoals biologische landbouw of lokale verkoop. Daarnaast ziet de provincie meer en meer nieuwe businessmodellen ontstaan voor ecologisch ondernemerschap.
Friese voedselcoöperatie
De provincie heeft zes thema’s geformuleerd die als leidraad dienen voor de transitie. De eerste is dat er maximale toegevoegde waarde komt voor lokale ketens. Als actiepunt wordt genoemd het beter vindbaar maken van duurzame Friese producten. Een onderdeel hiervan is het oprichten van een Friese voedselcoöperatie. Regionale supermarkten zouden meer samen moeten werken op dit vlak.
Aanstellen boegbeeld
Als tweede thema is het efficiënt en duurzaam produceren voor de wereldmarkt. Friesland wil haar sterke landbouwpositie wereldwijd behouden maar wel duurzaam. Als actiepunt stelt de provincie een boegbeeld aan die de Friese landbouw moet promoten.
Transitiefonds
Het derde thema is het creëren van nieuwe vormen van agrarische diensten en producten. Daarvoor wordt een Fries beheerfonds, een CO2-banking, een Friese coöperatie voor kringlooplandbouw en een transitiefonds ingesteld. Dit om de investeringsdrempel voor boeren die een stap zetten naar natuurinclusieve kringlooplandbouw te verlagen.
Versterken duurzaam ondernemerschap
Het vierde thema is het versterken van het agrarisch ondernemerschap. Zo worden ondernemers ondersteund door onafhankelijke adviseurs en wordt bij het groen onderwijs ingezet op duurzame landbouw. Daarbij komt er in het onderwijs meer aandacht voor marketing/ketendenken, verdienmodellen en overname.
Kennis en innovatie
Het vijfde thema is het versterken van de productiewaarde door kennis en innovatie. Daarbij worden een aantal programma’s opgericht waaronder waarde toekenning, circulaire landbouw, gezonde bodem en eiwittransitie.
Investeren in grondgebondenheid
Het zesde thema is de waarde toekenning vanuit gebiedswaarden, biodiversiteit en grondgebondenheid. Als actiepunten worden genoemd de aanpak van grondmobiliteit zodat melkveehouders kunnen investeren in een grondgebonden bedrijfsvoering, het opstarten van pilots om grondgebondenheid te stimuleren, het oplossen van de huiskavelproblematiek en het slimmer omgaan met mest.