Flevolandse akkerbouwer ontvangt erfbord voor wasplaats
Het geld voor de wasplaatsen wordt beschikbaar gesteld via een POP 3-subsidie (Europees geld dat via de provincie Flevoland wordt verstrekt). Onder meer het Actieplan Bodem en Water Flevoland (ABW) en waterschap Zuiderzeeland zijn betrokken bij de aanleg van de wasplaatsen, maar boeren zelf overtuigen ook elkaar.
Recyclen
„Ik ben alle bedrijven langs gegaan om mensen bij elkaar te roepen”, vertelt akkerbouwer Gebbink. „In de omgeving van Espel zijn er daardoor al zo'n 18 wasplaatsen aangelegd. We willen al het spoelwater opvangen en recyclen."
Waswater met middelen zuiveren zij in een Phytobac en waswater zonder middelen hergebruiken zij, waarmee een gesloten waterkringloop ontstaat. De overdekte wasplaatsen gebruiken zij ook voor andere activiteiten, zoals opslag van kisten en stalling van de veldspuit. Gedeputeerde Cora Smelik van de provincie Flevoland is blij met de wasplaatsen: „In het ABW gaat het om bodem, water en de wisselwerking tussen beide, maar het gaat ook om actie. Samen op zoek naar praktijkgerichte oplossingen, daar zetten we graag de schouders onder.”
Boeren in Flevoland die ook een wasplaats zouden willen, kunnen contact opnemen met het waterschap via agrohelpdesk@zuiderzeeland.nl. Er kan dan een afspraak worden gemaakt voor een vrijblijvend adviesbezoek.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Pim van der Maden, Waterschap Zuiderzeeland
Bron: Waterschap Zuiderzeeland