Van der Plas pleit voor opstellen protocol zonnepanelen na brand Noardburgum
Aanvankelijk zou het gaan om een ontploffing van zonnepanelen, maar de brandweer heeft dat gerucht inmiddels ontkracht in een interview met de Boerderij. „De oorzaak van de brand zelf is bij ons niet bekend, maar de zonnepanelen zijn niet ontploft, dat kan ook niet. Maar de brand was uitslaand, de vlammen kwamen uit het dak. Daardoor gingen de zonnepanelen stuk. De temperatuur van zo’n brand loopt enorm op, tot wel 800 à 1000 graden Celsius. In die hete rook werden de scherven meegeblazen met de wind en kwamen dus tot wel 10 kilometer verderop neer”, vertelt Jan Yde van der Kooi. Van der Kooi gaf leiding aan de brandweerkorpsen die de brand bestrijdden.
Burn out Van 't Wout
Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB), heeft op woensdag 26 mei Kamervragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van 't Wout naar aanleiding van de brand in Friesland. Echter, in verband de burn out van minister Van 't Wout wordt zijn functie waargenomen door Stef Blok (VVD), de minister van Buitenlandse zaken. Blok wordt ondersteund door Dilan Yesilgöz (eveneens VVD). Zij wordt de nieuwe demissionaire staatssecretaris van het minister van Economische Zaken.
Kamervragen
Van der Plas vraagt met name naar het opstellen van een protocol wanneer ‘een dergelijke ramp’ zich voltrekt en vraagt of de minister het maar haar eens is dat de overheid een leidende rol moet spelen in zowel het opstellen van een protocol als het ondersteunen van alle betrokken partijen bij de afwikkeling van een soortgelijk voorval. Ook ziet Van der Plas dat het huidige verzekeringsstelsel niet bedacht is op voorvallen zoals deze.
De Kamervragen van de BBB:
- Is het de minister bekend dat er op dit moment geen eenduidig protocol beschikbaar is, die gehanteerd kan worden op het moment dat een dergelijke ramp zich voltrekt?
- Is de minister het met ons eens dat het primair een overheidstaak is ervoor te zorgen dat zo’n protocol voorhanden is, om ondersteuning aan alle betrokken partijen te bieden bij de afwikkeling na zo’n ramp? Zo ja; op welke termijn denkt u dat dat protocol voorhanden te hebben?
- In de antwoorden op de schriftelijke vragen (Aanhangsel Handelen, nr. 808) van het lid Agnes Mulder (CDA) geeft u aan dat omgevingsschade een nieuw fenomeen is, welke stappen heeft u in de tussenliggende maanden gezet om dit nieuwe fenomeen, dat een gevolg is van de door de overheid aangejaagde energietransitie, te onderzoeken dan wel oplossingen te vinden voor het vraagstuk opruimingskosten?
- Bent u er van op de hoogte dat de opruimingskosten maar beperkt zijn meeverzekerd in de polis, dat wil zeggen; 10 procent van de verzekerde waarde?
- Erkent u dat deze 10 procent volstrekt ontoereikend is, uitgaande dat de omgevingsschade strekt tot meer dan 10 kilometer vanaf de bron, en zo vele honderden of wellicht duizenden hectares beslaat dat moet worden gesaneerd?
- Als de burgemeester van de gemeente Tytsjerksteradiel in de media uit dat ze bij gebrek aan protocol het asbestprotocol hanteren, zou het dan niet logisch zijn dat ook bij het saneren van zonnepaneelresten in de omgeving dit, net als asbest, valt onder de milieuverzekering? Zo nee, waarom niet?
- Deelt u de mening dat anders dan u stelde in uw beantwoording op vragen van het lid Mulder, nu er in korte tijd al een derde situatie zich voordoet, het niet meer gaat om een beperkt risico en zo ja, dat overheidsingrijpen hierbij wel genoodzaakt is?
- Bent u bereid, zo lang er nog geen eenduidige protocollen hieromtrent bestaan en de nevenschade vrijwel onverzekerd blijkt, te onderzoeken hoe de overheid de getroffen ondernemers kan ondersteunen bij de financiering van de opruimingskosten?