Assen-boeren vechten demonstratieboete aan
Op 8 juli vorig jaar blokkeerden een groot aantal demonstranten in alle vroegte de toegangspoort tot de vuilverbrander in Wijster, om aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. Op dat moment gold er echter een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Toen de boeren zich na afloop van de demonstratie verzamelden op het erf van het nabijgelegen loonwerkbedrijf van Henk Fikkert, werden ze door een flinke politiemacht ingerekend en overgebracht naar het politiebureau in Assen.
Van de 63 gearresteerde demonstranten zijn er uiteindelijk 15 beboet. Hiervan hebben zeven personen de boete van 390 euro betaald; acht betrokkenen weigerden dat en hebben een rechtszaak aangespannen.
Advocaat Tjalling van der Groot van Anker en Anker advocaten uit Leeuwarden staat de boeren bij. Het belangrijkste punt van zijn verweer is de (on)rechtmatigheid van het demonstratieverbod met landbouwvoertuigen. Demonstreren is een grondwettelijk recht. „Als je dat recht inperkt, als Veiligheidsregio Noord-Nederland, moet je dat goed onderbouwen. En daar schort het aan”, aldus Van der Groot.
Drie criteria
Hij noemt drie criteria die kunnen worden gehanteerd om het demonstratierecht op te schorten: de volksgezondheid, de verkeersveiligheid en het voorkomen van wanordelijkheden. „Als het gaat om de volksgezondheid, speelt corona geen rol als je demonstreert in een trekker”, stelt hij. „En een demonstratie op de toerit naar een bedrijf brengt de verkeersveiligheid ook niet in gevaar. En bij het 'voorkomen van wanordelijkheden' werd verwezen naar het beschadigen van de deur van het provinciehuis in Gronigen, iets wat bijna een jaar geleden bij een demonstratie was gebeurd.” Wat Van der Groot betreft is het demonstratieverbod onvoldoende onderbouwd en daarmee onrechtmatig; en dan hebben de boeren ook geen overtreding begaan.
Verder waren er volgens de advocaat allerlei fouten en slorgdigheden begaan door de politie bij het verbaliseren. Volgens Wim Vossebeld uit Steenwijksmoer, wiens zoon Rick voor de rechter stond, was het bijvoorbeeld de vraag of de boeren wel 'op heterdaad' waren betrapt, als ze uren later worden aangehouden op een andere locatie dan waar de demonstratie plaatsvond. Een andere technische kwestie was of je het verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen overtreedt ophet moment dat je niet met de trekker, maar met de auto aanwezig bent, aldus Vossebeld.
Toertocht
Rick Vossebeld verklaarde voor de rechter overigens dat hij niet demonstreerde, maar onderweg was naar een trekker toertocht. Volgens de Officier van Justitie kon van loonwerker Fikkert onvoldoende worden bewezen dat hij aanwezig was bij de demonstratie. Voor de andere zeven blijft de officier bij de eis dat de boete wordt betaald.
De kantonrechter oordeelde dat het een zeer complexe zaak was. Ze neemt drie weken de tijd om tot een beslissing te komen en doet op 21 juni uitspraak.