Better Wetter onderzoekt lisdoddeteelt in Friesland
Ook bij de proefvelden in Mûnein, Kootstertille en Ryptsjerk zijn borden geplaatst. De proef is een initiatief van Better Wetter, een samenwerkingsverband tussen overheden, natuurorganisaties, onderwijsinstellingen, Wetterskip Fryslân en ondernemers, dat gericht is op toekomstig waterbeheer in Noordoost Fryslân.
Doel van het onderzoek is om te bekijken of via de lisdoddeteelt de inklinking van veen kan worden tegengegaan. Bij de inklinking komt namelijk CO2 vrij. Tegelijkertijd wordt onderzocht of er ook nog een verdienmodel aan de teelt zit, vertelt Ymkje Hania.
Klei afgegraven
Het melkveebedrijf annex activiteitenboerderij van de familie Hania ligt op klei op veengrond. Vorig jaar is een stuk van 40 bij 40 meter klei afgegraven. Daar is water op gepompt, en daar groeien de lisdoddes – ook wel bekend als de 'sigearenplant' - in.
„Eind dit jaar worden de lisdoddes in hun geheel geoogst, en dan zal worden bekeken wat dat heeft gedaan met de grond”, vertelt ze. „De planten kunnen worden gebruikt als isolatiemateriaal of als plaatmateriaal voor de bouw; ze schijnen er ook meubelplaten van te kunnen maken. Er zal iets moeten gebeuren om inklinking tegen te gaan, maar het zou mooi zijn als er dan ook voor de boer iets aan valt te verdienen."