‘Provincie Drenthe moet openheid geven over achtergehouden bodemanalyses’
Beide politieke partijen dienden vragen in. Zowel over het proces om het niet in de openbaarheid te brengen als over de inhoud. Johan Moes van de VVD en Frank Duut van JA21 willen weten waarom de Provincie Drenthe het rapport nooit naar Provinciale Staten heeft gestuurd en er zelfs een WOB-procedure van FDF nodig was om het rapport in de openbaarheid te krijgen. Ook vragen ze om een inhoudelijk oordeel van zowel het rapport als de analyse die Staf maakte op basis van de gegevens.
Omgekeerde wereld
Moes wil ook graag weten wat er met de aanbevelingen is gedaan. Samengevat komen die neer op een goede monitoring, opstellen van protocollen en het goed vastleggen van de data, zodat er gevolgd kan worden hoe de natuurbodems zich zouden ontwikkelen. Hij wil ook van het college weten of bronmaatregelen wel zin hebben en in hoeverre het provinciaal beleid op basis van deze ‘nieuwe’ informatie aangepast dient te worden. „Je krijgt sterk het gevoel dat wat we meten niet gebruiken en alles laten afhangen van wat we berekenen. Dat is de omgekeerde wereld wat mij betreft”, aldus Moes.
Onderzoek
De Universiteit van Antwerpen bemonsterde op 286 plekken van de Drentse natuur de bodem in 2010 en 2014. Uit die bodemdata leidde Staf af dat stikstof vanuit de eigen bodem een veel grotere rol speelt dan de depositie vanuit de lucht. In het stikstofbeleid wordt dat niet meegenomen. Bodemverstoringen zoals kappen van bomen, plaggen en het verlagen van de grondwaterstand, zorgen ervoor dat die stikstof beschikbaar komt.