Rechter veroordeelt zeven boeren voor overtreden demonstratieverbod
Op 8 juli vorig jaar blokkeerde een groot aantal demonstranten in alle vroegte de toegangspoort tot de vuilverbrander in Wijster, om aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. Op dat moment gold er echter vanuit de Veiligheidsregio Noord-Nederland een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Toen de boeren zich na afloop van de demonstratie verzamelden op het erf van het nabijgelegen loonbedrijf van Henk Fikkert, werden ze door een flinke politiemacht ingerekend en overgebracht naar het politiebureau in Assen.
Van de 63 gearresteerde demonstranten zijn er uiteindelijk 15 beboet. Hiervan hebben zeven personen de boete van 390 euro betaald; acht betrokkenen weigerden dat en hebben een rechtszaak aangespannen. Vandaag deed de rechter uitspraak.
Verweren verworpen
Advocaat Tjalling van der Goot stelt dat de rechter drie principiële verweren van de verdediging 'vrij kort door de bocht' heeft verworpen. Volgens Van der Goot was het demonstratieverbod in de provincie Drenthe onvoldoende onderbouwd (er was geen onderliggende rapportage over het risico voor de verkeersveiligheid) en bovendien niet eens gepubliceerd in de staatsmedia, zoals dat in Groningen wel op een correcte manier was gebeurd. „Maar volgens de rechter was de publicatie aan de media verstrekt, en dan word je geacht van dat verbod op de hoogte te zijn. Maar demonstreren is een grondrecht, als je dat inperkt, moet je het heel secuur doen en dat is hier niet gebeurd.”
Personenauto
Verder ging het verbod uitsluitend over het demonstreren met landbouwvoertuigen, en specifiek trekkers. Demonstreren an sich werd niet verboden, aldus Van der Goot. Een aantal van de verdachten was met de personenauto aanwezig en werd toch veroordeeld.
En als derde punt gaf een aantal cliënten aan onderweg te zijn opgehouden door de demonstratie, of dat ze alleen aanwezig waren om te kijken. Van der Goot: „De rechter herhaalde elke keer: 'ongeacht het waarheidsgehalte van de verklaring, daarmee staat vast dat de verdachte aan het demonstreren was'. Dat is wel heel kort door de bocht, om mensen te veroordelen die niet actief deelnemen aan een demonstratie. Als je op het Malieveld naar een demonstratie staat te kijken, ben je toch ook niet automatisch aan het demonstreren?”
Voorwaardelijke boete
Uiteindelijk is de boete van 390 euro omgezet in een voorwaardelijke boete; maar de zeven veroordeelden hebben nu wel een aantekening op hun strafblad. Loonwerker Henk Fikkert, van wie niet bewezen kon worden dat hij voor de poort van de vuilverbrander aanwezig was, is vrijgesproken.
Wim Vossebeld uit Steenwijksmoer, wiens zoon Rick voor de rechter stond, noemt de uitspraak eveneens teleurstellend. „Alle principiële bezwaren zijn door de rechter van tafel geveegd; dat doet het meeste zeer. We zitten nu net even met z'n allen bij elkaar, en we overwegen ernstig om in hoger beroep te gaan. Dit is voor ons een principe-kwestie.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief