Akker van de Toekomst in NOP komt op stoom in tweede jaargang
De proeftuin ‘Akker van de Toekomst’, stelt zich ten doel met zo min mogelijk kostprijsverhoging zo duurzaam mogelijk akkerbouw te bedrijven. Kenmerkend is vooral de gevarieerde strokenteelt met lichte machines op het twee hectare grote proefperceel dat wordt omring door een groenstrook. Er wordt minimaal met chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gewerkt.
Pootaardappelen doen het goed
Afgelopen dinsdag 22 juni bekeken circa 140 bezoekers de stand van zaken tijdens de tweede jaargang van de proeftuin ‘Akker van de Toekomst’. Akkerbouwers, mechanisatie specialisten, bestuurders en adviseurs kregen verdeeld in drie groepen over de dag, coronaproof te zien hoe het hoog saldo gewas pootaardappelen zich te midden van vier andere gewassen (suikerbieten, winterveldbonen, zaaiuien en wintergerst) ontwikkelt. In tegenstelling tot vorig jaar, toen vorstschade en droogte het project parten speelden, staan de voorgekiemde pootaardappelen er dit jaar florissant bij. Daar is projectleider Digni van den Dries, die een biologisch akkerbouwbedrijf heeft vlakbij het proefperceel, heel content mee.
Mechanisch onkruid bestrijden met robot
Naast een rondgang langs de gewassen en een uitleg bij het project kregen de bezoekers een tweetal mechanisatie innovaties te zien: de LF 20 werktuigendrager waarmee geautomatiseerd kan worden geschoffeld en de voorloze Butterfly ploeg, waarmee een ondiepe kerende grondbewerking kan worden uitgevoerd.
Van den Dries is er van overtuigd dat automatisering van mechanische onkruidbestrijding en andere veldwerkzaamheden in strokenteelt toekomst heeft. “Nu bevindt de robotisering zich nog in de ontwikkelingsfase. Maar in de volgende fase kan het qua kostprijs concurreren met gangbare mechanisatie. In combinatie met veredeling die gewassen resistent maakt tegen ziekten heeft deze vorm van akkerbouw in de Flevopolder toekomst. Daar ben ik van overtuigd. Of de strokenteelt ziekten en plagen substantieel vermindert weet ik niet. Maar deze werkwijze garandeert wel biodiversiteit. Dat weer ik wel zeker. ”
De proeftuin Akker van de Toekomst (www.akkervandetoekomst.nl) is een project met een looptijd van drie jaar en wordt gefinancierd door de provincie Flevoland en de Europese Unie.