Aanleg wolvenhek van start in Boijl

Wolvenhek Fryslan is een initiatief van drie schapenhouders en twee melkveehouders uit de provincie. Zij hebben 30.000 euro ingezameld, voldoende om een pilotstuk van 2 à 3 kilometer aan te leggen, vertelt voorzitter Jehan Bouma, schapenhouder in Aldeboarn. In totaal zal er 150 kilometer hek nodig zijn rondom het Friese weidegebied. De natuurgebieden Drents-Friese Wold, het Lauwersmeer en het Fochteloër Veen blijven toegankelijk voor de wolf.
Wolvenhek Fryslan hoopt dat de provincie hierna het project overneemt. Bouma: „We gaan nu van start met een pilot, daarna wordt het een politieke afweging. In totaal zal het hek rond de 2 miljoen euro kosten, dat is te overzien. Als je al het vee in Friesland wilt beschermen met flexibele wolfwerende netten, ben je tientallen miljoenen euro's kwijt, en de wolf springt gewoon over die netten heen. De Provinciale Staten hebben al een motie aangenomen dat ze geen wolven willen in Friesland; wij geven er met het hek handen en voeten aan. Ze hoeven het alleen maar te omarmen.”
Hek
Het hek is anderhalve meter hoog, met aan de bovenkant een hoek van 45 graden in de richting waar de wolf vandaan komt. Wolven kunnen er niet overheen, maar reeën en ander grootwild wel, stelt hij. Het hek heeft mazen van 20 bij 20 centimeter waardoor vossen, dassen en hazen er nog wel doorheen kunnen.
Bij overgangen zoals wegen en fietspaden zal het hek circa 30 meter langs de weg lopen, zodat er een tunneleffect wordt gecreëerd. Daar heeft de wolf een hekel aan, volgens Bouma. Ook andere maatregelen zoals fladderlinten, lichtgevende strepen, geurpalen en ultrasoon geluid kunnen bij overgangen worden ingezet om de wolf te weren.
Duitse wolven
Wolvenhek Fryslan berekent dat, als de Duitse wolvenpopulatie zich in het huidige tempo blijft ontwikkelen, er over vijf jaar circa 100 tot 150 Duitse wolven in Nederland zijn te verwachten. „Als je niks doet, betekent het dat er over tien jaar geen vee meer wordt geweid in Friesland”, vreest Bouma. „Je wilt geen wolf tussen je weidende koeien en voor schapenhouders zijn de netten onwerkbaar, die zullen noodgedwongen hun dieren verkopen.”
In Duitsland groeit ook het verzet tegen de wolf; in Nedersaksen wordt op 11 juli een Aktionstag Wolf gehouden waarbij diverse agrarische organisaties gaan demonstreren, aldus Bouma.