Project ‘Zoet op Zout’ officieel van start
„We willen als akkerbouwers pro actief aan de slag, zodat we handelingsperspectief ontwikkelen om in een verziltende omgeving te kunnen blijven telen”, zegt Aaltje Rispens, aanjager van het project ‘Zoet op zout’. „Met dit project in het gebied van twee waterschappen, twee provincies én met de proefboerderij kunnen we veel kennis en ervaring opdoen, waar vervolgens de hele noordelijke schil langs de Waddenkust van kan profiteren.”
Lauwersmeergebied
Het initiatief ‘Zoet op Zout’ is ontstaan bij akkerbouwers in en rond het Lauwersmeergebied. Zij hebben samen met LTO Noord, Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA), Deltaplan Agrarisch Water (DAW), The Potato Valley en Acacia Institute de basis gelegd voor het project. Waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân, Fjildlab, Nederlandse Akkerbouwvakbond, Agrarische Jongeren Fryslân en Groningen zijn vervolgens ook aangehaakt. De vraagstukken waar in het project naar wordt gekeken, sluiten aan bij de regionale en nationale beleidsdoelstellingen (Deltaprogramma Zoetwater) en bij de doelstellingen van het Waddenfonds
Deelprojecten
‘Zoet op Zout’ bestaat uit verschillende deelprojecten: Regionaal Waterbeheer, Zouttoleranties van reguliere gewassen en bodem, Antiverziltingsdrainage en ondergrondse opslag & Economische en financiële haalbaarheid. Het al eerder gestarte project Boeren Meten Water is inhoudelijk ook onderdeel.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel