Provincie Fryslân presenteert voortgangsrappportage stikstof
Fryslân wil inzetten op een gebiedsgerichte aanpak in en rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. In Nederland zijn 162 Natura 2000-gebieden waarvan er twintig volledig of gedeeltelijk in Fryslân liggen. Met betrekking tot de Friese natuurgebieden is de doelstelling om in 2030 50 procent van het areaal van stikstof gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden aan de norm (kritische depositiewaarde of KDW) te laten voldoen (respectievelijk 74 procent in 2035). Vooruitlopend op het Uitvoeringsprogramma is daarom de stikstofproblematiek in de Friese natuurgebieden in kaart gebracht. Uit deze gebiedsanalyses komt naar voren dat voor elf Natura 2000-gebieden de kritische depositiewaarde (KDW) wordt overschreden.
Niet wachten op Rijk
De afgelopen periode heeft de provincie Fryslân de stikstofuitstoot verder geanalyseerd. Hiermee wil de provincie gericht en effectief beleid maken om de stikstofuitstoot in Fryslân te reduceren. Op dit moment zijn de stikstofdoelstellingen nog gebaseerd op nationale gemiddelden. In de komende periode zullen, in overleg tussen Rijk en provincies, doelstellingen per provincie worden vastgesteld. Dan zullen ook de maatregelen en middelen beschikbaar moeten zijn om de doelstellingen te realiseren.
Provincie Fryslân wil echter niet wachten op het Rijk en gaat daarom in de tweede helft van 2021 al van start met onder andere natuur herstellen conform het uitvoeringsprogramma natuur 2021 en gebiedsgerichte aanpak in randzones.
Meer informatie
Voor meer informatie over de aanpak van stikstof in Fryslân is te vinden op de website van de provincie. Het volledige voortgangsrapport kan via deze link gedownload worden.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Provincie Fryslân
Bron: Provincie Fryslân