Oud-Topkuilwinnaar Veron heeft antwoord op weerbarstig voorjaar
Veron won in 2016 de Topkuilcompetitie. Het opvallende aan die kuil was dat voor de eerste snede bijna alleen kunstmest werd gereden. De drijfmest werd pas na de eerste snede gegeven. Dit had alles te maken met de draagkracht van de grond. De kleigrond in Overschild is heel gevoelig voor structuurschade. „Als het in het voorjaar droog genoeg is, rij ik wel drijfmest uit voor de eerste snede. Maar het liefst niet te vroeg. Dit jaar heb ik een deel weer wat vroeger bemest, begin maart. Het leek net te kunnen maar later zie je duidelijk dat het gras op de rijsporen achterblijft. Als ik twijfel sla ik de drijfmestgift makkelijker over. Die ervaring heb ik nu wel.”
De veehouder kuilde dit voorjaar op meerder momenten in. Tussen Hemelvaart en Pinksteren werd een klein deel gemaaid om alvast wat groeitrappen te krijgen voor het weiden. De analyse van dit gras is binnen. Op zich prima gras van goede kwaliteit met 34 procent droge stof. Het eiwitgehalte van rond de 14,5 procent valt alleen niet mee. Dit geldt nog meer voor de 45 hectare die de veehouder rond 1 juni maaide. Daarvan heeft Veron de analyse nog niet binnen. „Het gras stond nog overeind en de omstandigheden waren prima om in te kuilen. Maar het was wel stengelig spul en van het eiwitgehalte verwacht ik niet veel.” 8 juni werd het laatste ingekuild. Daar is de oude maïs overheen gereden. „Deze kuil voer ik in de zomer bij als het gras voldoende eiwit bevat.”
Combineren met latere sneden of maïs
Ook de tweede snede staat langer dan gepland door de neerslag. „Ik wacht liever een week extra dan dat er structuurschade ontstaat”, luid het motto van de veehouder. Door te werken met lasagnekuilen probeert hij de verschillende kwaliteiten gras zo goed mogelijk te combineren. Daarbij wordt de tweede snede niet over de eerste snede heen gekuild. „De tweede snede is vaak wat droger. Die heb ik liever niet bovenop de eerste snede. Vaak combineren die twee kuilen ook minder goed. Over de eerste snede rij ik straks een wat eiwitrijkere snede. De tweede snede combineer ik met een najaarssnede, of doe daar straks een deel van de maïs overheen. Dit kan ik dan volgend jaar in de zomer voeren.”
Al het gras wordt gehakseld. „Dan kun je het naar mijn ervaring het beste aanrijden en heb je de minste kans op broei. Ook nemen ze het structuurrijke gras dan beter op.”
Novurea
Veron heeft goede ervaringen met Novurea, een ureummeststof met ureaseremmer. In het jaar dat hij de Topkuilcompetitie won, is hij daarmee begonnen. Dit beviel zo goed dat de veehouder deze meststof het hele jaar door gebruikt. „Het komt rustig vrij en je hebt minder verliezen bij natte omstandigheden. Het is wel gevoelig spul bij schraal weer, vooral als het waait. Dan ben je toch vaak in de avond aan het strooien.”
Video
De video hieronder werd in 2016 gemaakt tijdens de jurydag van Topkuil. In deze video legt Jurgen Veron zijn graslandmanagement en inkuilstrategie uit.