Aanhoudende dreiging wateroverlast, vooral in Noordoost-Friesland
Nabij het dorp Twijzelerheide werd zondag op initiatief van de grondeigenaar en in overleg met het waterschap een dam in het land doorbroken en een sloot bedoeld voor plasdras uitgediept. Gisteren (maandag 26 juli) zakte het waterpeil in de polders dankzij de inzet van een aantal noodpompen, meldde het Waterschap Friesland. Nadat plaatselijk meer dan 100 mm in 24 uur in de nacht van zaterdag op zondag teveel was gebleken.
Maar na de regenval van gisteravond en vannacht (plaatselijk 30mm) is de capaciteit uitgebreid naar 14 noodpompen, meldt de perswoordvoering. De situatie op de boezem waar het water naar toe wordt gepompt is wel onveranderd stabiel.
Rondcirkelend lagedrukgebied
Vandaag (dinsdag 27 juli) dreigt opnieuw wateroverlast, aangezien het KNMI vanochtend code geel heeft afgegeven vanwege mogelijk zware buien met kans op onweer en hagel, vanmiddag en vanavond. Morgen is de dreiging tijdelijk waarschijnlijk kleiner, maar daarna keert het wisselvallige weertype vrijwel zeker terug, al is de intensiteit nog onzeker. Net als half juli toen het mis ging in Zuidoost Nederland, blijft een lagedrukgebied boven West Europa traag rondcirkelen, ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden op de Atlantische Oceaan en boven West Rusland. Dit keer beweegt de kern zich noordelijker.
Waterschap Friesland houdt rekening met een aanhoudende noodsituatie, aldus de perswoordvoering. Begroeiing die de doorstroming van water in sloten en vaarten verhindert wordt weggehaald.
Voorschot GLB geld
Vanwege de aanhoudende locale waterlast wijst het ministerie van LNV boeren er op dat de extra mogelijkheid voor vervroegde uitbetaling van GLB geld die boeren in overstromingsgebieden wordt geboden, voor heel Nederland geldt. Inschrijven kan van 4 tot en met 24 augustus, met als voorwaarde dat in de Gecombineerde Opgave dit voorjaar wel basis-en vergroeningsbetaling werd aangevraagd.
Tot 30 juni stond de eerste aanvraagperiode voor vervroegde uitbetaling open. Hier maakten 9400 agrarische bedrijven gebruik van. Het voorschot bedraagt 300 Euro per hectare subsidiabele landbouwgrond waar betalingsrechten voor zijn.