Groninger melkveehouder in patstelling door aardbevingsschade

Op de locatie aan de Tjamsweersterweg begon Henks opa in 1922 met het melkveebedrijf. Daar melkt Henk nog steeds 27 koeien, die op de grupstal staan met de koppen naar de muur. Hij heeft er ook een zorgtak bij.
Het bijna 100 jaar oude boerderijtje heeft forse schade opgelopen bij de grote aardbeving van 2015. De fundering is weggezakt, muren scheuren en staan scheef. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wil het bedrijf wel laten versterken, maar inpandig versterken gaat niet, legt de veehouder uit. „Als de muren 20 centimeter dikker moeten worden, hebben de koeien te weinig ruimte.”
Uitwendig versterken is ook geen optie. Appingedam is uitgebreid en om het bedrijf heen gegroeid; het bedrijf ligt in een woonwijk en het bestemmingsplan is recent aangepast van 'agrarisch' naar 'woonbestemming'. Bij sterke aanpassing of verbouwing van het bedrijf zal er geen nieuwe milieuvergunning worden afgegeven, legt Henks vriendin Henny Klooster uit.
Buurman
Een alternatief is het bedrijf van een bevriende buurman. „Daar kan ik zo in”, zegt Henk, „dat is de kortste klap.” Alleen, met verkoop van de eigen grond resteert er dan nog een gat van enkele tonnen. Dat zou de NAM dan moeten bijpassen, vinden Henk en Henny. „Want versterken van de boerderij zou anders ook 338.000 euro kosten. Maar dat geld mag je dus niet meenemen naar een nieuwe locatie.”
Op eigen grond buiten het dorp een nieuwe boerderij plus woonhuis laten zetten, gaat ook flink in de papieren lopen: dat kost minimaal anderhalf miljoen euro. „Henk is 57, die wil zich niet meer zo diep in de schulden steken”, geeft Henny aan. Op dit moment wordt onderzocht of het bedrag wat het zou kosten om de boerderij in Appingedam te slopen en ter plekke te herbouwen, wél mag worden meegnomen naar een nieuwe locatie.
Kaartjes en bloemen
RTV Noord besteedde onlangs aandacht aan de situatie van Henk Bijmolt. De veehouder die al zeven jaar in een uitzichtloze situatie zit, vertelde geëmotioneerd zijn verhaal. Sindsdien regent het bloemen, kaartjes en lieve berichtjes in Appingedam. „Echt heel fijn, dat doet Henk heel veel goed”, zegt zijn vriendin. „Maar er moet wel wat gebeuren. We gaan binnenkort een advocaat in de arm nemen, want we zitten nu in een patstelling. Doorboeren op de huidige locatie tot Henk z'n pensioen, gaat echt niet. Daarvoor zitten er te veel scheuren overal. En Henk wil wel door. Mijn zoon heeft ook interesse om ermee door te gaan, die doet nu een agrarische opleiding.”