Huis in landelijke gemeente steeds gewilder bij goed betalende koper uit grote stad
Het effect is het grootst in landelijke gemeenten dichtbij de grootste steden. Dat blijkt uit het tweede Kadaster kwartaalbericht over de woningmarkt dit jaar, getiteld ‘Weg uit de grote stad’. Sinds 2013 is het percentage kopers uit de grote stad in landelijke gemeenten gestegen van 14 naar 23 procent, landelijk gezien.
Grootste prijsstijging in landelijke gemeenten
Tegelijkertijd daalde het percentage kopers dat in de eigen gemeente koopt van 70 procent naar 56 procent in het tijdvak van 2013-2021, landelijk gezien. In vrijwel alle landelijke gemeenten daalde in deze periode het aandeel verhuizingen binnen dezelfde gemeente. Het verschil in transactieprijs tussen kopers uit de grote stad en kopers die in de eigen landelijke gemeente zaken deden kwam in het tweede kwartaal van 2021 uit op gemiddeld 70.000 Euro, landelijk gezien.
De toenemende kooplust van kopers uit de grote steden in de landelijke gemeenten heeft ook effect op de procentuele prijsstijging, die in de landelijke gemeenten daardoor sneller gaat dan in de grote steden.
Waardestijging 78 procent sinds 2013
Voor het zesde kwartaal op rij steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland in het tweede kwartaal van 2021. Dit keer met 4,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 met 13,0 procent. Het aantal transacties nam met 20,8 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, waarin een record aantal huizentransacties werd geregistreerd door het Kadaster.
Sinds 2013 steeg de gemiddelde woningprijs landelijk met 73 procent. Dat jaar was een kantelpunt, vanwege de financiële crisis. Niet in het minst op de huizenmarkt.
Het volledige kwartaalbericht lezen? klik hier