Fotoserie: Akkervarken zet in op meer natuurwroeters
Van hun hobby hun werk maken. Zo beschrijven Willem Hempen en Claudia van der Laan de reden om met het Akkervarken te starten in 2015. Hempen had een paar hobbyvarkens en daar wilde hij graag mee doorgaan. „Je zag eigenlijk weinig varkens buiten destijds en we zagen er daarom wel wat in om varkens buiten te houden. In eerste instantie ook voor het dierenwelzijn en om transparant te zijn richting de maatschappij. Maar we kwamen er gaandeweg op ons eigen perceel achter dat varkens ook onkruiden kunnen bestrijden. We hadden niet verwacht dat ze zoveel nuttig werk kunnen doen. Daarom zijn we ook gestart met natuurbeheer en zo werd het Akkervarken geboren”, vertelt hij enthousiast.
Een jaar later gingen de eerste varkens ‘de wei’ in. Van der Laan weet de start in 2016 nog goed. „Het eerste jaar was best wel lastig, want boeren en gemeenten waren nog wat afwachtend. We gingen toen zelf ‘de boer op’ en we vroegen aan boeren of onze varkens op hun land mochten lopen. Na een tijdje vonden we een bollenteler en die was enthousiast. Hij wilde de varkens gelijk nog een keer reserveren. Toen ging het verhaal snel rond en kwamen meer boeren en gemeenten bij ons. Nu hebben we zelfs een wachtlijst en moeten we regelmatig ‘nee’ verkopen.”
Cursussen
Tot nu toe zijn ze naar eigen zeggen de enigen die op deze manier boeren, maar in de toekomst sluiten ze meer animo niet uit. Hun ondernemersvisie willen ze zelfs graag breder uitdragen. Dat is de reden waarom ze vorig jaar zijn gestart met het geven van cursussen. Daarbij wordt hun hele concept onder de loep genomen: van de aanschaf van de varkens tot aan de slacht en de vleesverkoop. Van der Laan: „Onze varkens lopen nu alleen nog in de provincie Drenthe en Groningen, maar we krijgen weleens aanvragen uit Amersfoort en Utrecht omdat daar veel reuzenberenklauw groeit. Die verzoeken slaan we dan af omdat we de afstand te groot vinden. We kunnen dan de dagelijkse controle niet meer zelf doen. Ook past het niet bij onze visie van goed dierenwelzijn. Met de cursussen hopen we andere mensen te enthousiasmeren voor deze manier van varkenshouden”, legt ze uit.
Zie de foto’s hieronder voor een bedrijfsimpressie.
Dierziekten
Hun ondernemersvisie van het buiten houden van varkens kent een keerzijde. Zo is het risico op dierziekten en virussen groter. Omdat de boerderij zo’n twintig kilometer van de Duitse grens ligt, zijn ze zich bewust van de insleep van bijvoorbeeld de Afrikaanse varkenspest. Van der Laan: „We zijn heel kwetsbaar. We hebben gelukkig nog nooit last gehad van een virusuitbraak of dierziekten en ons antibioticagebruik is nul, maar voor de varkenspest hebben we wel een back-up plan. Je moet binnen no-time de dieren naar binnen kunnen doen. We hebben wat lege stallen of bedrijfspanden die we kunnen huren en waar we dan met de varkens heen kunnen.”