Fotoserie: Margje 24-ijs zorgt voor flinke toeloop op Fries melkveebedrijf
Naast de ijssalon bij de boerderij in Workum, de IJssaloon, zijn er inmiddels nog zes verkooppunten in de regio. Waaronder twee Margje24-ijsssalons in Sneek en Leeuwarden.
De naam Margje24 komt van een van de eerste driewegkruisingen die op het Friese bedrijf is geboren. Sander Bouma legt uit: „Ik houd niet van die kapstokken, daarom zijn we toentertijd begonnen met het inkruisen van Noors roodbont en Fleckvieh bij onze Holstein-koeien."
Tekst gaat verder onder de foto's.
Bezoekers mogen een kijkje nemen op het bedrijf aan de voorzijde van het bedrijf. Hier is ook een van de vier melkrobots te zien. Er zijn meerdere infoborden geplaatst die een goede uitleg over het reilen en zeilen op het melkveebedrijf geven. Bouma neemt de tijd om persoonlijke vragen te beantwoorden of een discussie aan te gaan. „Ik wil graag uitleggen wat en waarom ik iets doe, dat vind ik belangrijk."
Tekst gaat verder onder de foto.
Bouma: „Ons bedrijf telt 240 stuks melkvee, waarvan 30 droge koeien. Het jongvee hebben we uitbesteed. Samen met onze vaste medewerker Gerrit zorg ik voor het melkveebedrijf. Tussendoor breng ik vaak nog wel even ijs weg naar verkooppunten."
De droge koeien worden in twee groepen gehouden. Eén groep krijgt natuurhooi, de start up groep krijgt een gemengd rantsoen van droogstands premix, gehamerd stro en graskuil. Dit zorgt ervoor dat deze koeien vlot opstarten. „Het melkvee krijgt bij ons geen maïs, want maïszetmeel komt de ijssmaak niet ten goede. In plaats daarvan geven wij ze bierbostel en perspulp."
Livebeelden
De stal is voorzien van een camera, midden achterin. Om de melkveesector te promoten, en de burger hierbij te betrekken, zijn live-camerabeelden uit de stal te zien in alle Margje24-ijssalons.
Tekst gaat verder onder de foto's.
De buiten melktank is binnen geplaatst. „Dit is uit noodzaak geboren, vanwege ruimtegebrek. Maar deze korte lijn is ideaal bij de ijsverwerking", vertelt Bouma. „De dagverse melk gaat rechtstreeks vanuit onze melkpasteur in de ijsmix. Door het verwerken van warme melk behoudt het ijs de zachte en romige smaak."
Tekst gaat verder onder de foto
De Bouma’s bezoeken elk jaar de ijsbeurs in Assen. Deborah heeft haar opleiding ijs maken gevolgd in Wageningen. Inmiddels is ze de hele dag druk met ijs bereiden en nieuwe smaken ontwikkelen. Bouma: „De eerste week van elke maand is er een smaakchallenge in onze ijssalons. Gratis een klein ijsje proeven en dan raden welke smaak het is. En dat is vaak nog moeilijk genoeg. Per filiaal is hiermee een cadeaubon ter waarde van 25 euro te winnen."
Windmolen
Naast eigen ijsverkoop, wekt Bouma via een windmolen ook eigen energie op. „De eerste windmolen op het erf was een beslissing van mijn al vroeg overleden moeder, zij was vooruitstrevend hierin. Dat ondernemend zijn, verder denken, heb ik ook wel. We zijn nu bezig met een monovergister. En dan wil ik de warme lucht hiervan gebruiken bij de melkrobots. Maar daarnaast spelen we ook met het plan om ons Saloon-terras er door te laten verwarmen tijdens de herfst- en winterperiode. En dan bijvoorbeeld warme dranken gaan serveren", vertelt Bouma over hun nieuwste plannen.
Tekst: Susan Rexwinkel
Beeld: Susan Rexwinkel