Drentse akkerbouwer test tagetesteelt tegen schade aaltjes
CLM Onderzoek en Advies organiseerde op woensdag 18 augustus een demodag op het bedrijf van Kersten. Tijdens deze demodag bezocht een groep akkerbouwers het bedrijf van Kersten om het te hebben over alen, het herkennen van schadebeelden en wat er nodig is voor een goede teelt van tagetes.
Het telen van tagetes (afrikaantjes) is een methode om het vrijlevende aaltje Pratylenchus penetrans (PP) te bestrijden. Als de aal tagetes aanprikt sterft hij waardoor tagetes zeer effectief is tegen aaltjes. Steeds meer akkerbouwers in Drenthe zijn bezig met de teelt. Drie van de aanwezige akkerbouwer op de demodag had al ervaring met de teelt van tagetes.
Alternatieve teelten
Kersten zaaide ongeveer een maand geleden voor het eerst tagetes. Kersten is geïnteresseerd in tagetes omdat hij last heeft van PP. Kersten: „Ik heb een bedrijfsopvolger en we willen toch kijken of we ook andere gewassen kunnen verbouwen zoals bijvoorbeeld uien of valeriaan. Maar dan moeten we wel de alen eerst aanpakken omdat die gewassen daar gevoeliger voor zijn.”
Weerhaakjes
Op het veld tagetes vertelt Gert Snippe, adviseur van Delphy, dat het gelijkmatig verdelen van tageteszaad niet altijd makkelijk is. „Er zitten weerhaakjes aan de zaadjes waardoor de zaadjes aan elkaar blijven haken. Je denkt dan dat je aan het zaaien bent maar er komt niks uit de machine.” Kersten is zelf tevreden over de verdeling van het zaad en hoe de tagetes op komt. Wel ziet hij dat er nog opslag van gerst (het vorige gewas) tussen de tagetes staat. De akkerbouwers discussiëren over hoe je die opslag het beste kun voorkomen maar komen nog niet tot een eenduidige oplossing.
Tekst gaat verder onder foto's.
Snippe legt op het veld nog iets meer uit over de teelt van tagetes. Zo is de tijd van zaaien van tagetes enorm belangrijk voor het succes van de teelt. Snippe: „Tagetes is extreem gevoelig voor vorst. Hij hoeft bij wijze van spreken maar vorst te ruiken en wordt al zwart. Vorig jaar moesten sommige akkerbouwers hun perceel tagetes twee keer inzaaien. Zaad kost 24 euro per kilo dus dan wordt het een dure teelt.”
Als Snippe een schop in de grond steekt zijn er al veel wortels van de tagetes in de grond te zien. „De grond zit al goed vol wortels wat mooi is. Als je de teelt behandelt als hoofdteelt en dus ook de bouwvoor goed klaar maakt, dan kan tagetes best wat organische stof brengen op het perceel. Optimaal resultaat haal je van deze teelt als het gewas drie maanden goed kan groeien. Zaai je na juli of augustus dan moet je hopen op een mooie herfst, anders is hij te snel weg. Onderwerken van het gewas in het najaar kun je het beste doen na de eerste vorst.”
Resultaten
Kersten hoopt dat hij na de tagetes teelt af is van PP. Kersten „Ik heb voor de teelt een grondmonster opgestuurd. Hier kwam uit dat ik rond de 300 PP had op mijn percelen. Na de tagetesteelt ga ik nog een monster opsturen om te kijken wat het effect is geweest.”
Bodem APK Veenkoloniën is een project van LTO Noord, WUR, Delphy en CLM Onderzoek en Advies, met als doel boeren inzicht te geven in de bodem op hun bedrijf en in maatregelen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Op de demobedrijven, zoals die van Jan Kersten, proberen ondernemers een voor hen nieuwe maatregel uit. Dit project is financieel mogelijk gemaakt door de Provincies Drenthe en Groningen, Innovatie Veenkoloniën en de EU en loopt nog tot december 2022.