GreenInclusive zoekt Friese telers voor 350 hectare vezelhennep
Er komt steeds meer vraag naar 'bio based' grondstoffen voor de woningbouw, ervaart Marthijs Roorda van GreenInclusive. In 2019 is de onderneming daarom een proef begonnen met 5 hectare vezelhennep, gevolgd door 10 hectare in 2020. Dit jaar staat er in totaal zo'n 70 hectare, verdeeld over locaties in Ureterp, Olterterp en Nieuwehorne.
In de laatstgenoemde plaats heeft GreenInclusive een voormalig melkveebedrijf overgenomen met 37 hectare grond. Dit is nu de eigen productielocatie (teeltlocatie) voor vezelhennep. Het gewas wordt door een fabriek in Duitsland verwerkt tot isolatieplaten, vertelt Roorda. Daar werkt GreenInclusive samen met het eveneens Nederlandse bedrijf Hempflax.
Lokale fabriek
Roorda heeft een visie. In de toekomst zal de vraag naar bio-based bouwmaterialen alleen maar groter worden, stelt hij. En daarbij ligt het voor de hand dat je die niet van ver haalt, maar regionaal verwerft. Zijn stip op de horizon: een lokale fabriek voor de verwerking van vezelhennep. Leeuwarden zou een mooie locatie kunnen zijn, denkt hij.
Daarbij snijdt het mes niet eens aan twee, maar zelfs aan vier kanten. Roorda: „We hebben hier in het Noorden een probleem met werkgelegenheid; zo'n fabriek zou zo al 70 banen kunnen genereren. Daarnaast legt het gewas CO2 vast; daarvoor hebben we zelf al een certificeringssysteem ontworpen en gepatenteerd. Met de inkomsten uit die CO2-certificaten kunnen we dan de ontwikkeling van biobased grondstoffen weer verder op weg helpen. En isolatiematerialen op basis van vezelhennep dragen bij aan de verduurzaming van woningen en andere gebouwen."
Verdienmodel voor de boer
En last but not least: de hennepteelt kan zich ontwikkelen tot een extra verdienmodel voor de boer. Roorda: „Als je de politiek hoort, stuurt die aan op krimp. In de toekomst zou de overheid de boer bijvoorbeeld kunnen compenseren voor het houden van minder vee en het reduceren van de stikstofuitstoot en het vastleggen van CO2. Tegelijkertijd kan de veehouder met de teelt van hennep ook nog extra inkomsten realiseren uit de koolstofvastlegging”, schetst hij.
GreenInclusive wil het areaal vezelhennep in 2022 uitbreiden naar 350 hectare. Roorda is daarom op zoek naar agrariërs die (een deel van) hun areaal willen inzetten voor de hennepteelt.
Eenvoudige teelt
Voor een boer is de teelt heel simpel, stelt hij. „De boer hoeft alleen de grond zaaiklaar te maken en mest uit te rijden. Wij komen zaaien. Dan hoef je 100 dagen alleen maar te kijken hoe het groeit, er is geen onkruidbestrijding of gewasbescherming nodig. Dan komen wij het maaien. Vervolgens moet de vezelhennep drie weken lang op het land liggen roten. We vragen de boer alleen maar om het te schudden en te wiersen, en dan komen wij het ophalen.”
De teelt van vezelhennep vergt circa 4 uurtjes arbeid per hectare per jaar, volgens Roorda. Er blijft een netto saldo over van 700 à 800 euro per hectare (exclusief hectarepremies/Brusselse toeslagen en eventuele opbrengsten uit de ontvangst van mest.).
GreenInclusieve biedt meerjarige teeltcontracten waarbij een vaste prijs wordt afgesproken. „Het uiteindelijke doel is 1.500 tot 2.000 hectare in Friesland.” Plannen voor een fabriek zijn er ook al, evenals ruggensteun van de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden. Die staan er positief tegenover, aldus Roorda. „Alleen de locatie is nog niet definitief.”
Mannelijke planten
Overigens hoeft een teler niet te vrezen voor lieden met snoeischaren die 's nachts stiekem rookwaren van het perceel willen oogsten. Vezelhennep totaal niet geschikt om joints van te draaien. Voor deze teelt worden uitsluitend mannelijke planten gebruikt (zonder toppen) en het THC-gehalte is dermate laag, dat je pakweg een strobaal moet oproken om er enig effect van te merken.
Agrarisch ondernemers in Friesland die belangstelling hebben in de teelt van vezelhennep, kunnen voor meer informatie of contact met GreenInclusive klikken op deze link.