45 miljoen voor versterken stikstofgevoelige natuur in Fryslân
Het geld gaat naar het Provinciaal Programma natuur waarmee de provincie Fryslân wil inzetten op een duurzame verbetering van de natuur in Natura 2000-gebieden en in leefgebieden van kwetsbare plant- en diersoorten. Het programma is onderdeel van de landelijke, structurele stikstofaanpak van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
‘Impuls geven’
Gedeputeerde Douwe Hoogland: „Het is heel belangrijk dat we de natuur in de stikstofgevoelige gebieden verbeteren zodat deze duurzaam wordt en we deze kunnen behouden. Dat doen we natuurlijk al, maar met dit geld kunnen we nog sneller grote stappen zetten. Daarom ben ik ook zo blij dat ons de 45 miljoen euro is toegezegd. Samen met grondbeheerders, de Friesch Particulier Grondbezit en andere Friese partners hebben we een provinciaal uitvoeringsprogramma opgesteld met een inventarisatie van maatregelen die de komende drie jaar kunnen worden uitgevoerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met de betrokken partijen de Friese natuur een mooie impuls kunnen geven.”
Maatregelen
In Fryslân is er per type gebied een inventarisatie gemaakt van mogelijke maatregelen. Het gaat om het duingebied op de eilanden, het laagveen in het Lage Midden, het heide- en schraalland in de zuidoosthoek van de provincie en het hoogveen in het Fochteloërveen, rond de grens met provincie Drenthe. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen zoals het stimuleren van verstuiving in de duinen, het ontwikkelen en verbeteren van heide, moeras en veenmosrietland en het verbeteren van watersystemen om meer water vast te houden in natuurgebieden. De komende periode werkt de provincie Fryslân samen met betrokken partijen de uitvoering van het Programma Natuur verder uit.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Fryslân