Adressen PAS-melders komen voorlopig niet op straat
PAS-melders, meestal agrarische bedrijven, konden zonder natuurvergunning hun bedrijf uitbreiden. Die situatie duurde tot 29 mei 2019. Toen maakte de Raad van State een einde aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wegens strijd met de Europese Habitatrichtlijn die natuurgebieden beschermt.
Mobilisation for the Environment wil weten welke bedrijven zonder vergunning zijn uitgebreid. De adressen zijn nodig om bij provincies handhavingsverzoeken in te dienen, zegt Mob-voorman Valentijn Wösten. LNV wil de adressen vanwege de privacy niet openbaar maken. LNV heeft wel coördinaten verstrekt maar daar kanMob naar eigen zeggen weinig mee.
36.000 euro dwangsom
De kaarten liggen tot dusver ongunstig voor minister Schouten. De Raad van State oordeelde op 27 januari dit jaar in een zaak die een proefprocedure kan worden genoemd, dat de minister de locatiegegevens van tien PAS-melders openbaar moest maken.
De rest van de PAS-melders lag nog voor bij de rechtbank Noord-Nederland. Deze rechtbank besliste op 25 juni 2021 dat de minister ook de adressen van de overige duizenden PAS-melders bekend moest maken. De rechtbank legde de minister zelfs een dwangsom op van 36.000 euro als dat niet binnen drie weken zou gebeuren. Mob meende dat de minister er niet meer onderuit kon.
Schouten ging echter in hoger beroep bij de Raad van State. Om niet in de problemen te komen werd de uitspraak van de rechtbank zonder zitting alvast geschorst. Vorige week behandelde de voorzieningenrechter de zaak mondeling op een rechtszitting.
De uitspraak van de rechtbank blijft geschorst totdat de Raad van State de bodemprocedure heeft afgehandeld.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Bram Teeuwsen