Fotoserie: Consumenten rapen aardappelen in Wierum

Doel van het project BEESPOKE is om met nieuwe methodes en kennis de biodiversiteit te verhogen en gelijktijdig de bestuiving van voedselgewassen en plaagbestrijding door insecten met meer dan 10 procent te vergroten. Goasse Venema is één van de boeren van Agrarisch Collectief Waadrâne die zijn land beschikbaar stelt voor dit project. Venema is hobbyboer en heeft 15 hectare land waarvan 7 hectare met kruidenrijk grasland voor weidevogels.
De familie Venema heeft dit jaar aardappelen verbouwd naast de insectenrand voor het BEESPOKE project. Hierdoor kan bekeken worden wat de invloed van insecten is die op deze bloemen/kruidenrand afkomen. Venema is – naast hobbyboer - keurmeester bij de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen). „Vandaar dat ik weet dat luizen op dit moment een groot probleem vormen in de aardappelteelt. We kijken nu of we de luizen op een natuurlijke manier kunnen bestrijden en wat de effecten daarvan zijn”, legt Venema uit.
Goede opkomst
Venema had niet verwacht dat er zoveel mensen af zouden komen op de actie. „Er werden wel meer activiteiten in de buurt georganiseerd die dag dus het was leuk om te zien dat er zoveel mensen langs kwamen.” De aardappelen mochten gratis meegenomen worden. Wel konden de mensen een vrijwillige bijdrage leveren of een donatie doen aan het goede doel. „Bijna alle bezoekers hebben wel wat geld geven als vrijwillige bijdrage of voor het goede doel.”
Anaïs aardappelen
Op de dag zelf zijn 12 ruggen met aardappels geoogst. De aardappelen zijn van het ras Anaïs. Venema: „We hebben gekozen voor het aardappelras Anaïs vanwege de weinige groeidagen die het ras nodig heeft zodat, als de aardappelziekte er in komt, er al een goede opbrengst onder zit. Bovendien vinden consumenten ze lekker. De aardappelen zijn vastkokend en ook geschikt om op te bakken. En wat is er nou mooier dan dat je de ingrediënten voor je eigen maaltijd zelf van het land kunt oprapen?”