Subsidieregeling voor investeringen water- en bodemkwaliteit Noorderzijlvest geopend
De maatregelen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, moeten onder andere zorgen voor een gezondere en vruchtbare bodem, verbeterde waterhuishouding, preciezere landbouw en minder erfafspoeling. „Agrarisch waterbeheer is iets wat we samen moeten doen en ontwikkelen’, stelt Annette van Velde, bestuurder bij waterschap Noorderzijlvest. ‘Het draagt echt bij aan het kunnen omgaan met te veel of te weinig water. Uitschieters naar te nat óf te droog zien we immers steeds vaker gebeuren. Laten we niet vergeten dat agrarisch waterbeheer ook betere resultaten voor de agrarische bedrijven oplevert. Win-win dus.”
Precisiebemesting
Boeren kunnen subsidie aanvragen voor maatregelen met betrekking tot de bedrijfsvoering; bijvoorbeeld voor het toepassen van precisiebemesting of driftreducerende spuittechnieken. Maar ook maatregelen op het gebied van waterberging en beschikbaarheid komen in aanmerking, zoals beslissingsondersteunende systemen voor beregening en de aanleg van natte bufferstroken. Voor maatregelen als inzetten van niet-kerende bodembewerking en het nuttig toepassen van berm- en slootmaaisel op het bedrijf kan ook subsidie worden aangevraagd. Erfmaatregelen, zoals zuiveringssystemen voor afvalwater en de aanleg van een opvangvoorziening voor kuil- en perssappen zijn ook in de subsidieregeling opgenomen.
Deelnemers kunnen ook een individueel bedrijfsbezoek aanvragen voor het opstellen van een bedrijfsbodem- en waterplan of een erfscan.
10.000 euro per bedrijf
Op alle fysieke maatregelen - met uitzondering van erfinrichtingsmaatregelen en/of zuiveringssystemen - kan eenmalig een subsidie aangevraagd worden van maximaal 40 procent tot een bedrag van maximaal 10.000 euro per bedrijf. Voor erfinrichtingsmaatregelen en/of zuiveringssystemen voor afvalwater bedraagt de maximale subsidie 5.000 euro.
De subsidieregeling maakt onderdeel uit van het LTO Noord-project ‘Uitvoeringsstimulans ten behoeve van water- en bodemkwaliteit’. De gebiedscoördinator van LTO Noord gaat agrariërs adviseren bij het bundelen van wensen, plannen en maatregelen. Het project sluit aan bij de doelstellingen van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De focus ligt op het verminderen van de af- en uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten naar het grond- en oppervlaktewater. Daarnaast is er aandacht voor bewuster omgaan met de bodem, bodemstructuur en het organisch stofgehalte.
Inschrijven voor de subsidieregeling kan hier.