Flevoland praat met 60 boeren over verminderen stikstof
Flevolands gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie; portefeuillehouder natuur, water, financiën en vitaal platteland) hoopt met dit gebiedsproces de stikstofuitstoot binnen enkele jaren met 50 tot 70 procent te kunnen terugdringen.
Binnen de Flevolandse Aanpak Stikstof ligt het accent op innovatieve maatregelen, vertelt hij. „We zijn bij een van de melkveehouders onder meer bezig met de stikstofstripper.” Dat is een vorm van mestscheiding in combinatie met vergisting, waarbij vloeibare kunstmest overblijft.
Bij akkerbouwers wordt onder meer gekeken naar het 'elektrificeren' van de beregening: als beregeningspompen draaien op zonne- of windelektriciteit in plaats van op een draaiende dieseltrekker, dan scheelt dat ook flink in de stikstofuitstoot.
Bedrijfsverplaatsing of opkoop
Naast technische innovaties op het bedrijf kunnen ook vrijwillige bedrijfsverplaatsing (vooral binnen Flevoland) of opkoop in overweging worden genomen, geeft Hofstra aan. Alhoewel dat niet direct voor de hand ligt; doorgaans zitten in die hoek van Flevoland niet de kleinste akkerbouw- en melkveebedrijven. „Maar we houden alle opties open. En misschien zijn er wel boeren die het bedrijf deels willen inkrimpen. Dan kan zo iemand dat deel van de rechten verkopen, om het bedrijf vervolgens uit te breiden met een andere tak, zoals zorg of recreatie.”
De gesprekken met de ondernemers die zich voor dit gebiedsproces hebben aangemeld, gaan deze en volgende week van start. „Aan het eind van het jaar willen we dan het net ophalen, en kijken wat het heeft opgeleverd”, aldus de gedeputeerde. Voor dit proces heeft Provinciale Staten 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Buurprovincies
Daarnaast is de provincie Flevoland ook doorlopend in gesprek met buurprovincies om te kijken naar mogelijkheden. Maar het naar Flevoland verplaatsen van piekbelasters die bijvoorbeeld dicht tegen de Hoge Veluwe aan zitten, is nog geen sine cure. Als gevolg van de huidige 'afkapgrens' van 25 kilometer als het gaat om stikstofuitstoot, zullen provincies meer moeten kijken naar verplaatsingsmogelijkheden binnen de eigen provincie, geeft Hofstra aan.
Bovendien is de vruchtbare poldergrond gemiddeld een heel stuk duurder dan een hectare Veluwse zandgrond, wat ook niet helpt om te verplaatsen.