Varkens houden terrein van Rijksuniversiteit Groningen vrij van Berenklauw

„De inzet van varkens tegen berenklauw is een pilot project. We zullen de komende paar jaar varkens inzetten en daarbij monitoren hoe dat gaat.” Aldus Cathy Hermans, Terreinmanager van Rijksuniversiteit Groningen. Het machinaal verwijderen van de berenklauw is volgens Hermans niet ideaal omdat de zware machines de bodem aantasten. „Daarbij groeit de berenklauw ook in het bos. Daar kun je met een machine niet bij en om dat allemaal met de hand te doen kost veel tijd. De varkens kunnen overal makkelijk tussendoor en laten ook geen diepe sporen achter wat machines soms wel doen.”
Natuurlijk omploegen
De varkens worden gehuurd van het Akkervarken dat varkens verhuurt om stukken land of terrein op een natuurlijke manier om te ploegen. Ze willen op een zo duurzaam mogelijke manier varkens houden en eerlijk vleesverkopen. Hermans: „We hebben twaalf akkervarkens op het terrein londlopen. Acht daarvan lopen nu bij het gronddepo en de andere vier lopen bij de Kadijk. De varkens hebben iets meer dan één hectare grond tot hun beschikkings die ze kunnen omwroeten.”
De varkens lopen zo'n twee weken rond bij Rijksuniversiteit Groningen en hebben al aardig wat ‘kraters’ gemaakt in de grond. „De gaten die de varkens gemaakt hebben zullen we als ze hier klaar zijn wel weer moeten egaliseren.”
De varkens worden overigens nog wel bijgevoerd. „Door ze bij te voeren krijgen ze alle benodigde mineralen binnen en wij kunnen dan elke dag even controleren of alle varkens er nog zijn en of het goed met ze gaat.” Als de varkens het hele terrein rond de campus hebben afgewroet, gaan ze weer terug naar de boerderij in Drenthe. Daar blijven de varkens totdat ze slachtrijp zijn wat gemiddeld na hun tweede levensjaar is.

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Rijksuniversiteit Groningen