Wetterskip Fryslân laat waterpeil Koningsdiep grotendeels ongemoeid
Volgens Milieudefensie is dat nodig om verdere bodemdaling te voorkomen en een inklinkende veenlaag van de teloorgang te redden. Bovendien stijgt als gevolg van de lage waterstanden de uitstoot van broeikasgas CO2 flink door toenemende veenoxidatie. En dat is in strijd met het landelijke Klimaatbeleid, meent de milieuorganisatie.
Wetterskip Fryslân wees eerder het verzoek van Milieudefensie af. Die nam een gewijzigd peilbesluit waarbij op sommige plekken het waterpeil in Koningsdiep deelgebied Oranje omhoog ging (voor de natuur) en op enkele plekken omlaag (voor de landbouwers).
Geen onoverkomelijke problemen
De Raad van State ziet geen onoverkomelijke problemen in het peilbesluit, blijkt vandaag uit een einduitspraak. Volgens de hoogste bestuursrechter blijft het waterpeil in het overgrote deel van het zand- en veenweidegebied ongewijzigd, of komt zelfs iets hoger te liggen. In slechts 3 procent van het gebied verlaagt het waterschap alleen het zomerpeil. Het effect van die maatregelen op de toestand van het veen en de oxidatie zou te verwaarlozen zijn.
De Raad is het eens met het waterschap dat het peilbesluit grosso modo zelfs voor een lichte afname van de CO2-uitstoot zorgt en dat bij een forse verhoging van het waterpeil, zoals Milieudefensie wil, grote delen van het gebied onder water kunnen lopen. In de uitspraak wijst het rechtscollege ook nog op de Veenweidevisie waarin staat dat extreme vernatting tot schade leidt.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen