'Deskundigensubsidie' voor Groninger boeren met aardbevingsschade

Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De Subsidieregeling deskundigenkosten Agroprogramma 2021-2025 is vastgesteld met een subsidieplafond van 100.000 euro voor 2021.
28 casussen
Inmiddels zijn er al 28 'casussen' in behandeling, aldus een woordvoerder van de provincie. Het betreft zestien melkveebedrijven, acht akkerbouwbedrijven, drie akker/tuinbouwbedrijven en een loonbedrijf. Er druppelen nog steeds aanmeldingen binnen. De provincie verwacht aan het eind van volgend jaar dertig tot veertig bedrijven te begeleiden vanuit het Agroprogramma.
In zijn Kamerbrief van 10 september ('Voortgang Aardbevingsschade') refereert demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok ook aan het Agroprogramma. Dat moet meer samenhang brengen in de aardbevingsgerelateerde processen waar agrarische bedrijven mee te maken hebben.
Vastlopen
Bij de inzet van consulenten gaat de meeste aandacht uit naar de begeleiding van boeren die vastlopen in het contact met de Nationaal Coƶrdinator Groningen en het Instituut Mijnbouwschade Groningen, zo blijkt uit de brief.
De bedoeling is dat al langer spelende kwesties als het gaat om aardbevingsschade en het versterken van bedrijven, 'in samenhang' worden opgelost, aldus Blok. Als een boer zelf niet over voldoende specifieke kennis beschikt, kunnen vanuit het potje 'deskundigenkosten Agroprogramma' specialisten worden ingehuurd die wel de juiste kennis in huis hebben als het gaat om juridische, bouwkundige, landbouwkundige, planologische, sociaal-emotionele of bedrijfseconomische kwesties.