Flevoland start gebiedsproces tegen bodemdaling
Deze week is daartoe de Intentieverklaring Gebiedsproces Bodemdaling Flevoland ondertekend in het Lichtwachtershuis op Schokland, meldt LTO Noord.
Volgens Cora Smelik, gedeputeerde Duurzaamheid, Bodem en Milieu van de provincie Flevoland, is een goed gebiedsproces ook in het belang van agrariërs. Die willen op de langere termijn hun grond optimaal kunnen blijven gebruiken. Het gebiedsproces wordt samen opgepakt met individuele boeren, aldus de gedeputeerde.
Vernatting
In Flevoland is al langere tijd sprake van bodemdaling. Op termijn leidt dat tot meer vernatting van landbouwgrond. De hoogwaardige landbouw, zoals die in Flevoland plaatsvindt, kan hierdoor in de problemen komen. Deze problematiek vraagt kennis, kunde en betrokkenheid van veel verschillende partijen.
De vijf organisaties willen Flevolandse agrariërs helpen om tijdig inzicht te krijgen in alternatieve scenario’s. Die hoeven niet alleen agrarisch te zijn. Het kunnen ook meer maatschappelijk geörienteerde scenario’s zijn, zoals woningbouw, energietransitie of verduurzaming. Boeren en overheden zoeken in het gebiedsproces samen naar wat haalbaar en kansrijk is, aldus LTO Noord.
Pilots
In november wordt het gebiedsproces afgetrapt met een startbijeenkomst voor boeren uit noordelijk Flevoland. Volgend jaar gaat dat gebeuren in zuidelijk Flevoland. De komende drie jaar worden pilots opgezet om kennis te verzamelen in de praktijk. Dat moet inzicht geven in welke alternatieven haalbaar zijn. Voor boeren moeten die leiden tot een gezonde bedrijfsvoering en overheden moeten er maatschappelijke doelen mee kunnen behalen.
Gedeputeerde Smelik: „We kijken naar het hele verhaal, inclusief het verdienmodel voor de agrariërs, de voor- en nadelen voor alle betrokkenen, en de drempels in wet- en regelgeving.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Noord regio West