Buurman van pluimveehouder uit Pingjum probeert uitbreidingsplan te dwarsbomen

Reden is dat de pluimveehouder zijn uitbreidingsplannen onlangs heeft teruggeschroefd van 65.000 naar maximaal 40.000 kippen. En voor 40.000 kippen heeft een bedrijf geen omgevingsvergunning nodig. Dan valt de pluimveehouderij onder de landelijk geldende milieuregels van het Activiteitenbesluit.
„Pluimveehouder Gilliam heeft onlangs een milieumelding ingediend en die zijn we nu aan het bestuderen. Als we de melding accepteren kan hij zonder vergunning van 22.500 naar 40.000 kippen uitbreiden", zei de raadsman van Súdwest-Fryslân in Den Haag.
Rechter en staatsraad Rosa Uylenburg was verre van overtuigd dat de door buurman Paul Rooth aangespannen rechtszaak geen zin meer had. „Ik heb nog geen intrekking van de vergunningsaanvraag gezien, ook niet van het hoger beroep van Gilliam zelf. En zelfs met een milieumelding kan de gemeente nog aanvullende milieueisen stellen en maatwerkvoorschriften toevoegen. We gaan de zaak dus gewoon behandelen", aldus staatsraad Uylenburg.
Overlast
Buurman Rooth bracht daarop een groot aantal klachten over pluimveehouderij en akkerbouwbedrijf VOF Giliam naar voren. Volgens Rooth houdt Gilliam zich al sinds 1993 niet aan de regels en hebben zijn luchtwegen door de stank- en stofoverlast flinke schade opgelopen. Rooth vindt dat alle kippen weg moeten en dat Gilliam niet één kip extra mag houden. De raadsman van de gemeente zei dat er al talloze controles bij het bedrijf zijn geweest en dat er slechts enkele lichte overtredingen zijn vastgesteld. Die gingen vooral over geluidsoverlast. Van onaanvaardbare stank- en stofoverlast zou geen sprake zijn. „Twee keer heeft het onafhankelijke milieuonderzoeksbureau STAB naar het bedrijf gekeken en niets onaanvaardbaars vastgesteld. De afgelopen jaren heeft Rooth zo’n twintig handhavingsacties aangezwengeld zonder dat er grote overtredingen zijn vastgesteld. Dat zegt dan toch wel iets", aldus de gemeenteadvocaat.
39 jaar
Wel erkende hij dat Gilliam zijn uitbreidingsplan heeft teruggeschroefd na een negatieve uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Rooth vindt dat de gemeente haar eigen straatje schoon veegt en de pluimveehouder niets in de weg legt. „Wij wonen daar al 39 jaar en het is alleen maar erger geworden. Mijn gezondheid is er zwaar door aangetast. Ik hoop dat de Raad van State de gemeente dwingt om eindelijk eens hard op te treden."
Overigens was de pluimveehouder niet bij de rechtszaak aanwezig. Die had zich afgemeld. De Raad van State gaat nu uitzoeken of de gemeente wel voldoende piketpaaltjes rond de pluimveehouderij en het akkerbouwbedrijf heeft geslagen om de overlast voor de buren binnen de perken te houden. Mocht de Raad toch strengere milieuregels eisen dan zal de gemeente die in de milieumelding moeten verwerken. Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen